Окръжна прокуратура - Смолян внесе по реда на надзора за

...
Окръжна прокуратура - Смолян внесе по реда на надзора за
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска да спре три мини веца в Смолянско

Окръжна прокуратура - Смолян внесе по реда на надзора за правда митинг в Административния съд с искане за прогласяване на нищожността на позволение за градеж на Малка водноелектрическа централа - (МВЕЦ ) " Забърдо ", находяща се в землището на с. Забърдо и с. Малево, общ. Чепеларе и река Забърдска. Документът е публикуван от основния проектант на община Чепеларе.

До момента от Окръжна прокуратура са били импортирани и още два митинга в Административния съд с искане за прогласяване на нищожността на разрешителните за градеж на обектите - Малка водно електрическа централа " Црънча ", находяща се в землището на с. Црънча, община Доспат и река Доспатcка и Малка водно електрическа централа " Лесето ", намираща се в землището на с. Ягодина, община Борино и река Буйновска. Разрешителните са били издадени от основните архитекти надлежно на община Доспат и община Борино.

" Окръжна прокуратура - Смолян смята, че и в трите случая съществени елементи от дребните водноелектрически централи са построени в коритата на реките Доспатска, Буйновска и Забърдска. Те са парцели обществена държавна благосъстоятелност, във връзка с които не е спазен реда за тяхното обременяване, като липсва акт на Министерския съвет за учредено лимитирано вещно право на градеж от страна на страната в интерес на възложителите по разрешителните за градеж. Така се обоснова извода, че разрешителните за градеж са издадени при липса на материално - правните предпоставки - учредено вещно право на градеж върху непознат обект, в тази ситуация обществена държавна благосъстоятелност, заради което и утвърдените капиталови планове и строителното позволение се явяват надлежно утвърдени и издадени в несъгласие с наредбите на чл.182, алинея 1 от Закона за устройство на територията, вр. с член 7, алинея 5 от Закона за държавната благосъстоятелност (ЗДС). Това е нарушаване на материалния закон, обуславящо незначителност на издадените разрешителни за тези градежи ", е записано във импортираните митинги на Окръжна прокуратура - Смолян.

Предстои насрочване на съвещания по трите митинга в Административен съд - Смолян, оповестиха от прокуратурата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР