Окръжна прокуратура-Русе уведоми, че на 6 октомври в Районна прокуратура-Русе

...
Окръжна прокуратура-Русе уведоми, че на 6 октомври в Районна прокуратура-Русе
Коментари Харесай

Започва проверка след сигнал от РИОСВ за замърсен въздух в Русе

Окръжна прокуратура-Русе уведоми, че на 6 октомври в Районна прокуратура-Русе е постъпил сигнал от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе , сочещ данни за редовно изпускане на нечист въздух - главно миризми, оприличени на „ изгоряла пластмаса “, „ отработени масла и нефтопродукти “, „ бакелит “, „ хлор “, мощно усещащи се в източната част на град Русе. 

В сигнала са разказани резултати от осъществени инспекции от чиновници на РИОСВ-Русе и Община-Русе в интервала 08.09.2023 година - 05.10.2023 година и са посочени три евентуални източника на нечист въздух, без да се обяснява това замърсяване рисково ли е за хората, животните и растенията.

Районна прокуратура-Русе е образувала кореспонденция по сигнала. Наблюдаващият прокурор е приел, че са налице данни за закононарушение и е упълномощил в седмодневен период, считано от през днешния ден, чиновници на Второ районно управление (на МВР) при ОД на МВР-Русе да извършат инспекция. Материалите са предадени на полицейските чиновници и по тях е почнала работа.

Дадени са инструкции да се откри описаните в сигнала на РИОСВ-Русе миризми съставляват ли заплаха и каква за жителите на гр. Русе и околната среда, а също да се откри  предписанията от РИОСВ-Русе до три промишлени предприятия изпълнени ли са и в какъв размер.

Разпоредено е да се обясни по какъв начин това е повлияло на околната среда като се посочат събраните данни за интервала от пунктове за мониторинг на качеството на атмосферния въздух и измерванията на пункта за непрестанен мониторинг на органични субстанции и да  се извършат инспекции и огледи на съответните места, посочени в сигнала, за правене на констативни протоколи за потребностите на инспекцията, включително и в местността Пухлево дере - гр. Русе, където е посочено, че има съществуване на тлеещи смесени боклуци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР