Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 45-годишен адвокат от Пловдив

...
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 45-годишен адвокат от Пловдив
Коментари Харесай

Пловдивски адвокат обвинен за данъчни измами

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт по отношение на 45-годишен юрист от Пловдив за измами.

В.Е. е предаден на съд за това, че в интервала от 14.12.2013 година до 07.03.2015 година, в Пловдив, пред Търговско дружество на Национална агенция за приходите –  при изискванията на продължавано закононарушение, като локално физическо лице, упражняващо свободна специалност „ юрист “, и данъчно задължено лице, вписан в АК – Пловдив, самичък и при изискванията на криво-ляво извършителство посредством упълномощени лица –  счетоводители, избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери.

Става въпрос за налог върху приходите на физическите лица по Закона за налога върху приходите на физическите лица в размер на 29 071,46 лв. и налог върху добавената стойност по Закона за налога върху добавената стойност в размер на 41 966,01 лв. или общо 71 037,47 лв. –  закононарушение по чл.255 ал.3  вр. ал.1 т.1 и т.2 прочие първо вр. чл.26 ал.1 от Наказателен кодекс.

Като юрист В.Е. специализирал активността си главно в споразумяване по правосъден ред и по административен път – посредством застрахователни сдружения, на компенсации за потърпевши при пътнотранспортни катастрофи, както и на техните близки.

За това той получавал адвокатски възнаграждения и дължал налог.

За посочения интервал била осъществена първична и повторна данъчна проверка на лицето, като е установено, че не всички от получените от В.Е. хонорари са били регистрирани в цялостен размер като приход в подадените годишни данъчни заявления.

При последвалите проверки били изискани всички адвокатски кочани, контракти за правна отбрана и процесуално посланичество.

Установено било, че една част от документите не съдържали контрактувано заплащане, в друга била вписана съответна сума, а в трета – единствено % от компенсацията.

След повсеместен обзор на събраните при проверката доказателства са били открити данни за укрити данъчни доходи или приходи в горепосочения размер.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР