Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми Т.К., на 52

...
Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми Т.К., на 52
Коментари Харесай

Задържаха над 12 кг златни накити на Капитан Андреево за над 1 млн. лв.

Окръжна прокуратура – Хасково притегли като обвинени Т.К., на 52 година, и Е.Т., на 52 година, по две досъдебни производства, за контрабанда на златни произведения през ГКПП-Капитан Андреево – закононарушение по член 242 алинея 1 писмен знак „ д " от Наказателния кодекс. Това оповестиха от пресслужбата на държавното обвиняване.

На 21 май и 22 май 2021 година, при осъществени две инспекции, митническите чиновници от Групово дело „ Митническо разузнаване и следствие " и Търговско дружество " Южна морска " са разкрили над 12.5 кг контрабандни златни украшения в рейс и лек автомобил на ГКПП-Капитан Андреево. За случаите незабавно е бил известен дежурен прокурор от Окръжна прокуратура – Хасково, като са почнали дейности по следствието.



На 21.05.2021 година,около 18.30 ч., на Граничен контролно-пропусквателен пункт - Капитан Андреево, лек автомобил, марка БМВ, с непозната регистрация, влезнал в страната от Турция на път за Румъния. Автомобилът е бил ръководен от Т.К., турски жител, който пътувал самичък. Той декларирал пред митническите чиновници, че не придвижва артикули за обявление. По метода „ разбор на риска " транспортното средство е било селектирано за щателна митническа инспекция, в това число със профилирана рентгенова инсталация. При последвалата физическа инспекция се открило, че във фабрична празнина, към люка на тавана, са били укрити 23 полиетиленови плика, обгърнати в тиксо, с 1645 пръстена, гривни, медальони, обици, огърлици, всички от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза е открила, че накитите с общо тегло 6161.20 грама, са от 14-каратово злато, на обща стойност 492 896 лв..

На 22.05. 2021 година, през нощта, на Граничен контролно-пропусквателен пункт – Капитан Андреево дошъл рейс с турска регистрация, който пътувал от Турция за Северна Македония. Той бил ръководен от Е.Т., турски жител. Митническите чиновници селектирали транспортното средство за инспекция със профилирана рентгенова инсталация, при която били маркирани необикновени плътности към мотора. При последвалия физически надзор е бил открит особено построен тайник, в който са били укрити 1668 разнообразни произведения от жълт метал. Според експертизата на вещото лице откритите произведения са от 14, 21 и 22-каратово злато, с общо тегло 6356.60 грама, на обща стойност 519 089 лв..

Задържаните златни произведения са с общо количество 12,517 кг на обща стойност 1 011 985 лв..

С разпореждане на прокурор от Окръжна прокуратура – Хасково на двамата обвинени е наложена възбрана да напущат страната и са им отнети документите за пътешестване в чужбина. Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „ гаранция " в размер на 10 000 лв.. Контрабандните златни украшения и транспортните средства са арестувани.

Действията по следствието не престават.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР