Окръжен съд – Варна определели най-тежката мярка на процесуална принуда

...
Окръжен съд – Варна определели най-тежката мярка на процесуална принуда
Коментари Харесай

Обвинен в опит за убийство ученик от Варна получи мярка задържане под стража“

Окръжен съд – Варна определели най-тежката мярка на процесуална насила „ задържане под стража “ на 16-годишния Кристиян Т., упрекнат в опит за ликвидиране на охранител в дискотека във Варна, осъществен в съучастничество с друго лице, което сега се търси.

Варна

Според обвиняването десетокласникът взел участие в спор, който прераснал във физическа кавга сред няколко души. Охраната на цялостния с над 400 души нощен клуб се принудила да изведе младежите на открито. Така се стигнало до сдърпване с 36-годишния охранител Армен А., който съгласно обвиняването бил намушкан с нож сред 10 и 15 пъти в крайници и гърдите, като един от прорезите бил в региона на сърцето. Бързата интервенция на лекарите избавила живота на Армен.

От извършените разпити досега в досъдебното произвеждане, очевидците показват като директен причинител пълнолетния Галин М., който сега се търси. Обвинението към 16-годишния възпитаник е, че той държал гарда, до момента в който Галин нанасял ударите с нож.

Според прокуратурата, въпреки и малолетен, Кристиян е могъл да схваща свойството и смисъла на осъщественото и да управлява постъпките си.

Наказателният кодекс планува „ отнемане от независимост “ за период от 15 до 20г., пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна. Поради непълнолетието си, Кристиян може да бъде осъден с „ отнемане от независимост “ от 2 до 10 години.

От събраните материали в досъдебното произвеждане е видно, че през 2017г. момчето има 6 престъпни регистрации за разнообразни закононарушения – разваляне на имущество, квалифицирана телесна щета, владеене на опиати и обир в края на предходната година, за който има наложена мярка за неотклонение „ подписка “.

Защитата на момчето възрази по отношение на желаната от прокуратурата мярка за неотклонение и уточни, че той е с чисто правосъдно минало и има непрекъснат адрес, на който може да бъде открит. Според юристите мярка за неотклонение „ задържане под стража “ би попречила продължение на образованието му.

В залата 16-годишният юноша съобщи, че желае да върви на учебно заведение и на тренировки и изиска по-лека мярка за неотклонение.

Като прегледа събраните досега данни от досъдебното произвеждане, съдът одобри, че са налице законните условия и дефинира мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Уточняваме, че най-тежката мярка за процесуална насила се дефинира за малолетни в изключителни случаи. От началото на година това е вторият случай, в който Окръжен съд – Варна дефинира тази мярка за неотклонение на малолетен.

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР