Окръжен съд – Монтана наказа с по 1 година Лишаване

...
Окръжен съд – Монтана наказа с по 1 година Лишаване
Коментари Харесай

Далавера! Осъдиха двама бизнесмени от Монтанско, излъгали ДФ Земеделие и взели близо 50 бона субсидии

Окръжен съд – Монтана наказа с по 1 година „ Лишаване от независимост “ условно  двама предприемачи, подсъдими за показване на погрешни сведения  пред Фонд „ Земеделие “, с цел да получат дотации. 
Подсъдимите И.К.Т. /на 40 години/ и Г.Д.Л. /56 г./са  обвинени, че от 31 юли 2017 до 15 май 2018  г. в съучастничество подали пред Оценка за съвместимост на Държавна фирма „ Земеделие “ погрешни сведения – контракти за наем на аграрни земи, с цел да  получат непозволено 46 098.20 лв. средства от фондовете на Европейски Съюз и средства на българската страна, с които се съфинансират планове по еврофондовете. В показаните контракти за наем на земи са били посочени две компании с преправени единни идентификационни кодове /ЕИК/, които принадлежат на други сдружения със сходни наименования.
Магистратите от Монтана гледат делото против И.К.Т. и Г.Д.Л. за повторно. С присъда от 28 април 2021 година съдът признал двамата за отговорни и осъдил по-младият от мъжете на 3 години „ Лишаване от независимост “, отсрочени за период от 5 години, а съучастникът му бе осъден с 2 години „ Лишаване от независимост “, отсрочени за  4 години. Присъдата бе протестирана и обжалвана пред Апелативен съд - София, който я анулира и върна делото за разглеждане от различен състав на Окръжен съд – Монтана. 
След като се срещна с всички документи по делото и изслуша страните, очевидците и обвиняването, съдът призна И.К.Т. – с висше обучение, осъждан, за отговорен за показани пред Държавна фирма „ Земеделие “  неверни сведения, посредством които получил  от европейските фондове 46 098.20 лв. и го осъди на 1 година „ Лишаване от независимост “, отсрочена за 3 години. Съдът дефинира на И.К.Т. едно общо наказване – 1 година „ Лишаване от независимост “ с 3 години изпитателен период по това дело и наказателно дело от 2021 година на районен съд – Враца. 
Съдът призна и  Г.Д.Л. – с висше обучение, осъждан, за отговорен, че в съучастничество, като помощник на И.К.Т съзнателно го улеснил да подаде погрешни сведения пред Държавна фирма „ Земеделие “, и го осъди на 1 година „ Лишаване от независимост “, отсрочена с 3 години изпитателен период.  Към това наказване съдът причисли и санкция от 600 лв., наложена на Г.Д.Л. по дело на районен съд – Монтана.  
И двамата предприемачи бяха наказани и да заплатят солидарно  на Държавна фирма „ Земеделие “  сумата от 46 098.20 лв., дружно със законната рента.
Присъдата може да се апелира и стачкува в 15 дневен период пред Апелативен съд – София. 
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР