Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение Задържане под

...
Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение Задържане под
Коментари Харесай

Ето с какви мотиви оставиха в ареста замесените в канала за трафик на марихуана за Турция

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение " Задържане под стража “ по отношение на Георги Иванов и Христо Борисов.

Борисов е притеглен в качеството на обвинен за закононарушение по член 242, алинея 2, вр. член 18, алинея 1, вр. член 20, алинея 3 от Наказателен кодекс, осъществено от него в качеството на подстрекател, в съучастничество с Георги И. – причинител, на 26.03.2022 година, в  Бургас и изразяващо се в умишленото склоняване на Георги И. да направи опит да транспортира и придвижи през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Лесово “ от Република България за Република Турция високорискови наркотични субстанции – марихуана, без съответно позволение. Христо Б. е обвинен и за закононарушение по член 356а, вр. 354а, алинея 2, изр. 1, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, вр. член 17, алинея 1 от Наказателен кодекс, вр. член 23 от Наказателен кодекс, осъществено за времето от 25.03.2022 година до 26.03.2022          година, в гр. Бургас и изразяващо се в дейности, представляващи подготвяне за осъществяване на закононарушение по член 354а, алинея 2 от Наказателен кодекс, а точно държане и следващо разпространяване, без съответно позволение на високорисково наркотично вещество - коноп в огромни размери, оповестиха от съда.

Георги Иванов е притеглен в качеството на обвинен за закононарушение по член 242, алинея 2, вр. член 18, алинея 1, вр. член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс, осъществено като причинител в съучастничество с обвинения Христо Б., като подстрекател, на 26.03.2022 година и състоящо се в опит да придвижи през границата на страната от Република България за Република Турция високорисково наркотично вещество - марихуана, както и за закононарушение по член 354а, алинея 2, изр. 1, предл. 1, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, осъществено на 26.03.2022 година и изразяващо се в държане на високорисково наркотично вещество - марихуана в огромни размери за разпространяване.

Според Окръжен съд – Бургас от събраните доказателства досега може да се направи обосновано съмнение, че всеки от двамата обвинени е допустимо да е направил закононарушенията, за които е упрекнат. Факт е, че всички предявени на обвинените обвинявания са за закононарушения, за които е планувано наказване " Лишаване от независимост “ - за закононарушението по член 242, алинея 2 се планува " Лишаване от независимост “ от 10 до 15 години, за закононарушението по член 354а, алинея 2, изр. 1 се планува наказване от 3 до 12 години " Лишаване от независимост “, а за това по член 256а, вр. член 354а, алинея 2 от Наказателен кодекс - наказване " Лишаване от независимост “ от 3 до 8. Следователно, изпълнено е първото условие на закона, а точно, че по делото е налице доказателствено обосновано съмнение, че обвинените Христо Б. и Георги И. е евентуално да са осъществили тежки умишлени закононарушения от общ темперамент, за които законът планува наказване " Лишаване от независимост “. Тук следва да се добави и събитието, че с оглед прекомерно ранния стадий на следствието по делото безспорно следва осъществяването на многочислени следващи процесуални и следствени дейности, ориентирани към изясняване на събитията по повдигнатите обвинявания. По мнението на Бургаския областен съд в тази ситуация е налице и втората причина за взимане на най-тежката мярка за неотклонение - съществуването на действителна заплаха всеки от обвинените да се укрие или извърши друго закононарушение при положение на по-лека мярка за неотклонение. Независимо, че Христо Б. и Георги И. все още са неосъждани и имат известни непрекъснати адреси, съдът счете, че " осъществената от тях в съучастничество незаконна активност разкрива доста висока степен на социална заплаха освен заради забележителното количество и високата стойност на наркотичното вещество, предмет на обвиняванията, само че и поради визията за широкомащабна добре координирана и подмолно обезпечена незаконна интензивност “. Предвид тази характерност на действията, Окръжен съд – Бургас счете, че и персоналната социална заплаха на обвинените също е повишена, заради присъединяване им в тази предприемчивост. Съдът обърна внимание и на събраните данни за многочислените пътувания на обвинения Георги И. до Република Турция, с разнообразни коли, в къс период от време, както и подвижността на обвинения Христо Б. при придвижването му от гр. Бургас до гр. София и гр. Варна. При изложените съображения, съдът одобри, че по повод и на двамата обвинени съществува действителна, непосредствена и напълно съответна заплаха да се укрият /с оглед откритите тежки санкции за закононарушенията, в които са обвинени/, или да извършат други закононарушения.

Определението на Окръжен съд – Бургас предстои на обжалване или митинг в тридневен период.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР