Окончателно - от 1 юли токът за бита поскъпва с

...
Окончателно - от 1 юли токът за бита поскъпва с
Коментари Харесай

Решено: от 1 юли токът за бита поскъпва

Окончателно - от 1 юли токът за бита нараства с малко над 4 % приблизително за страната, а парното и топлата вода - с до половин %. 

Решението на Комисията за енергийно и водно контролиране ще важи за идващия едногодишен интервал, инфомира БНР.

Най-малко нарастване на цените на тока има за потребителите на EVN - с 3.78%. При Електрохолд “ повишаването е с 4,24 на 100, а максимален скок има за клиентите на „ Енерго Про “ - с 5,43 %. 

От на следващия ден клиентите от Западна и Югоизточна България ще заплащат по 19 стотинки за киловатчас, а тези от североизточната част на страната - към 20 стотинки за киловатчас електрическа енергия.

При парното и топлата вода пък смяната на цените в посока нагоре е пренебрежимо малка и се движи от 0.05 на 100 за Топлофикация - София до 0.48 на 100 за Разград. При две от сдруженията има понижение на цените - Враца и Перник, само че и там смяната е под %.

Така през идващия отоплителен сезон най-скъпо парно ще заплащат в Разград, София, Пловдив, Габрово и Варна - сред 13 и 15 стотинки за киловатчас, а под 10 стотинки ще коства киловатчасът единствено в Бургас и Плевен.

За клиентите на " Топлофикация София " ЕАД одобрената годишна планирана цена на топлинната сила за битовите консуматори е в размер на 137,93 лева./MWh (мегаватчас), за " ЕВН Топлофикация " ЕАД - 137,96 лева./MWh, за " Топлофикация Плевен " ЕАД - 96,94 лева./MWh, за " Топлофикация Бургас " ЕАД - 95,20 лева./MWh, " Веолия Енерджи Варна " ЕАД - 136,99 лева./MWh, " Топлофикация Враца " ЕАД - 113,08 лева./MWh, " Топлофикация ВТ " АД - 131,82 лева./MWh, " Топлофикация Разград " ЕАД - 145,54 лева./MWh., осведомиха от КЕВР.

За топлофикационните сдружения, употребяващи за енергиен притежател въглища, избраните цени на топлинната сила са: за " Топлофикация Русе " ЕАД - 105,57 лева./MWh, за " Топлофикация Перник " АД - 115,94 лева./MWh, за " Топлофикация Сливен " ЕАД  - 104,19 лева./MWh, за " Топлофикация- Габово " ЕАД - 138,00 лева./MWh. 

С одобрените цени нарастването на цената на парното и топлата вода за клиентите на " Топлофикация София " е с 0,05 %, за " ЕВН България Топлофикация " ще е с 0,22 на 100, за " Топлофикация Плевен " - с 0,06 %, за " Топлофикация Бургас " - с 0,28 на 100, за " Веолия Енерджи Варна " – с 0,35 %, за " Топлофикация ВТ " - с 0,11 на 100, за " Топлофикация Русе " ЕАД – с 0,09 %, за " Топлофикация Сливен " ЕАД – с 0,26 на 100, за " Топлофикация Габрово " ЕАД - с 0,36 %, " Топлофикация Разград " ЕАД - с 0,48 на 100.

Намаляват се цените на топлоенергията за клиентите на " Топлофикация Перник " - с 0,66 на 100, както и за клиентите на " Топлофикация Враца " - с 0,06 %, сочи справката.

Цените, които дефинира Комисията за енергийно и водно контролиране, обаче, са без Данък добавена стойност. Все още не е напълно ясно дали данъкът върху топлоенергията ще бъде възобновен от 9 на 20 %, както е заложено в проектобюджета на държавното управление, който би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание. Ако това стане, макар задържането на цените поради възобновеното Данък добавена стойност, сметките за парно и топла вода ще се усилят. Според Асоциацията на топлофикационните сдружения - с към 10 на 100.

По време на обсъждането омбудсманът Диана Ковачева означи, че препоръчаното привидно минимално покачване на цените на топлинната сила ще се трансформира в доста за всички клиенти, които употребяват топла вода и парно, с малко повече от 11 на 100 при кумулативния резултат от покачване на ставката на Данък добавена стойност от 9 на 100 на 20 на 100 от 1 юли тази година. КЕВР не може да дефинира каква да бъде ставката на Данък добавена стойност, беше отговорът на Боян Паунов и Пламен Младеновски от работната група на Комисията.

Цените на парното, топлата вода и тока за бита се постановяват за едногодишен интервал и могат да бъдат изменени единствено при фрапантна смяна на цените на газа и въглеродните излъчвания, от които зависят. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР