Окончателно! Историческата къща на ген. Рачо Петров, министър председател на

...
Окончателно! Историческата къща на ген. Рачо Петров, министър председател на
Коментари Харесай

Окончателно: Събарят историческата къща на ген. Рачо Петров в центъра на София

Окончателно! Историческата къща на ген. Рачо Петров, министър ръководител на България при започване на предишния век, отива в историята. В първия работен ден събарянето на постройката, което стартира точно на Коледа, продължи, а от Министерството на културата оповестиха, че къщата не е недвижима културна полезност, оповестява Нова телевизия.

Първите часове на първия работен ден замразеният на връх Коледа обект беше размразен.

„ Няма законова спънка ние да си свършим работата”, съобщи Анна Миланова, представител на фирмата-изпълнител. И удостовери, че къщата ще бъде изцяло разрушена.

Наследниците обаче отхвърлиха да се съгласят. Министерството на културата също не беше според и изпрати нова инспекция на място. Първоначално беше оповестено, че постройката е монумент на културата.

Проверката обаче сподели, че вековната къща на ген. Рачо Петров не е културно завещание. Мястото просто било част от „ отбор от сгради”, които са културна полезност. Тоест, стига да не се копае подземен, законът не е нарушен.

От общината са безапелационни, че къщата е рискова. Затова още през 2013 година била издадена заповед за събарянето й. След дълги правосъдни каузи работата почнала едвам в този момент.

„ За всички беше добре това унищожаване да стане в този момент в почивните дни, тъй като няма придвижване, тъй като в този момент затваряме значими улици”, изясни арх. Влади Калинов, шеф „ Общински строителен контрол”.

А наследниците стартират нови каузи.

„ Аз ще потърся правата си. Това коства 4 милиона лв.. Това е просто поругаване с паметта на българския народ, тъй като това е предишното на България и то заслужава да бъде тачено”, съобщи Рачо Петров, правоприемник на ген. Рачо Петров.

Според общината обаче „ обстоятелствата са си факти” и постройката не е монумент на културата

Въпреки обстоятелствата, по подигравка на ориста работата още веднъж спря. Подът на вековната къща не устоя на тежките машини и багерът пропадна в подземния етаж.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР