Околовръстният път за квартал Прослав, който минава покрай Гребната база,

...
Околовръстният път за квартал Прослав, който минава покрай Гребната база,
Коментари Харесай

Масово строят без пътища и инфраструктура в белия дроб на ...

Околовръстният път за квартал Прослав, който минава около Гребната база, незабавно след края й се трансформира в следващото кално платно на Пловдив. От двете му страни се виждат новопостроени блокчета. Вярно, жилищните кооперации съблюдават норматива на обновения Общ устройствен план, който споделя, че застрояването тук е до 10 метра. Само че те като че ли никнат от нищото - измежду кални петна, липса на построена инфраструктура и ясни подходи за достъп.



Едно безобразно застрояване - без визия за градоустройство, без инфраструктура и връзки.

Кой строи по трасето?

Табелите, които се виждат от пътя, ясно демонстрират кой влага тук. В самото начало е Regatta Park West. Вложението е на ливанския холдинг PLATINUM Invest Holding, компания, която влезе на жилищния пазар в Пловдив преди 3 години и влага 5 млн. евро в 78 жилища в „ зеленото сърце “ на Пловдив.



След първия сполучлив Regatta Park West от сдружението към този момент плануван нови вложения под тепетата. По-нататък се намира комплекс „ Algara Premium “ - инвестиция на компания „ Пълдин инвест строй “, зад която стоят строителят Христо Колев и адв. Иванка Митева. Ако подходим като естети, няма по какъв начин да не признаем, че прочут жанр в архитектурата се вижда в Green Hill Residence, откъдето дават обещание 68 жилището в 4 секции на 5-етажна постройка, плюс вътрешна зелена градина с красиви фонтани, пешеходни алеи и детски площадки.

И по този начин най-малко на този стадий всички нови вложители в един глас дават обещание, че са „ Вашата сбъдната фантазия за нов дом “. Нищо, че пътя до тази „ фантазия “ никакъв го няма.

Експерти към този момент слагат въпроса, че новите бетонни мастодонти съществено утежняват съществуващата мрежа и връзки. Само че към момента никой не се замисля за последствията от това.



Всички тези комплекси би трябвало да се зареждат с електричество, вода и други консумативи, припомнят от гилдията на пловдивските проектанти. И изясняват, че към този момент има случаи за УПИ-та, които са върху преобразувани аграрни земи, които имат всички разрешителни документи, в това число трасе за ВиК и елзахранване. „ В един миг обаче, когато се стигне до действително строителство, ВиК-Пловдив им отхвърля да ги зареди с вода с аргумента липса на водно количество, което е неуместно “, сигнализира пред „ Марица “ специалист преди време.  



Ще загуби ли Пловдив борбата с презастрояването? Ако се фокусираме към този сектор на региона, евентуално отговорът е „ Да “. Да не забравяме и всички тези нови кооперации, които незабелязано в годините се появиха в гората на Гребната база - там, където гората беше изсъхнала с годините и терените бяха прораснали от саморасляци. Презастрояването на Пловдив е реалност и тази задача с нараснала компликация би трябвало да се реши от всички участници в този развой - Община, вложители, строители и купувачи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР