Около38милиона американци страдат ежедневноот жестока мигрена. Тяхното състояние се превръща

...
Около38милиона американци страдат ежедневноот жестока мигрена. Тяхното състояние се превръща
Коментари Харесай

Ето защо шоколадът и виното предизвикват главоболие

Около38милиона американци страдат ежедневноот жестока мигрена. Тяхното положение се трансформира в здравна мистерия, написа Катрин Елън ФолиотQZ, представена от.

Болкоуспокояващите са безсилни и единствено краткотрайно отпускат острата болежка. Макар и лекарите да знаят, че някои фактори могат да бъдат причинители на мигрена – в това число храни като шоколад, вино и модифицирани меса – досеганикога не са откривали действителната причина.

Бактериите могат да бъдат в основата на решението на този проблем. Екип от откриватели, ръководени от учени от университета на Калифорния в Сан Диего и факултета помедицина, проучват устни и фекални проби от към 2200 души. Установено е, че хората, които страдат най-вече от мигрена, имат по-високи равнища на микроби, влияещисе неподходящо от нитратите в избрани храни.

Трилиони бактерии живеят в нас. А изкушения като вино, шоколад, модифицирани меса и даже зелени зеленчуци съдържат химикали, наречени нитрати, които сесъстоят от азотен атом, свързан с три кислородни атома. Някои бактерии, които живеят в устата ни, разграждат тези нитрати и по този метод отстраняват един от кислородните атоми от нитрата, което води до образуването на втори химичен артикул, наименуван нитрит. Когато нитритите навлизат в кръвообращението, те могат да бъдат превърнати в азотен оксид (само с един кислороден атом), който провокира мигрена и други типове напрежение в главата. Участниците в проучванията, които се оплакват от по-често главоболие, имат повече бактерии, способни да трансфорат нитратите в нитрити.

Това проучване документира връзката сред нитратните храни и мигрената. Страдащите от мигрена би трябвало да заобикалят храните, които другояче всички обичаме. Но екипът от учени твърди, че тези микроби могат да бъдат потребни за възстановяване на здравето на сърцето. На пациентите със сърдечна непълнота постоянно сепредписват нитрити, които да контролират тяхното положение.

Проучването, разкрило връзката сред нитритите и мигрената, не удостоверява, че бактериите са главната причина за главоболието. Антонио Гонсалес Пеня, който работи в университета и е водещ създател на отчета, счита дапродължат проучванията спациенти с разнообразни типове мигрена. Целта е да се спре главоболието, без риск за здравето на сърцето. В идеалния случай Пеня споделя, че ”ще имаме вълшебен пробиотик за всеки, който оказва помощ на сърдечно-съдовите болести, без да основава мигрена. ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР