Около 930 журналисти са убити в света от 2006 г.

...
Около 930 журналисти са убити в света от 2006 г.
Коментари Харесай

930 журналисти в света са били убити за десетилетие


" Около 930 публицисти са убити в света от 2006 година до 2016 година, а хиляди други са измъчвани по редица начини”, заяви генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш във връзка Международния ден против безнаказаността за закононарушенията против публицистите.

" От 2006 година до 2016 са убити 930 публицисти. Хиляди други редовно са жертва на полов тормоз, арести и злоупотреби”, сподели той, представен от ТАСС.

Според него, закононарушенията постоянно остават ненаказани.

" В девет от 10 случая, причинителите не са подведени под отговорност ", съобщи генералният секретар. Той прикани за правдивост за сходни закононарушения " в памет на всички убити публицисти и като самопризнание за значимата роля, която свободните и самостоятелни медии играят за насърчаването на развиването и мира ".

Гутериш напомни проекта за деяние, признат от Организация на обединените нации през 2012 година, за отбрана на публицистите, ориентиран към основаване на условия за безвредна работа. Той също съобщи, че има намерение да показа свои лични оферти за усилване на сигурността на публицистите и медийните служащи.
Международният ден против безнаказаността за закононарушения против публицисти се отбелязва на 2 ноември от 2013 година с решението на Общото заседание на Организация на обединените нации. В признатата по време на 68-ата сесия резолюция, Общото заседание осъди всички актове на принуждение против публицисти и медиен личен състав и прикани страните да подхващат съответни ограничения за битка с безнаказаността за такива нарушавания. Датата бе определена в памет на двама френски публицисти, убити в Мали на 2 ноември 2013 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР