Около 8,2 милиона лева общо са дълговете на вероизповеданията. Държавата

...
Около 8,2 милиона лева общо са дълговете на вероизповеданията. Държавата
Коментари Харесай

Опрощават около 8,2 млн. лв. дългове на вероизповеданията

Около 8,2 милиона лв. общо са задълженията на вероизповеданията. Държавата обаче ще им ги опрости. Това реши комисията по вероизповеданията. Законопроектът на Движение за права и свободи и ГЕРБ ще влезе в пленарна зала още на следващия ден. С измененията в закона от предходната година страната заплаща заплати на свещениците. На имамите и мюфтиите не, тъй като тези средства трябваше да отидат за покриване на задължения на религиите. Затова законът отново трябваше да се трансформира. Иначе задачата е да се ограничи финансирането на вероизповеданията извън - главен аргумент за всички промени, свързани с финансирането на БПЦ и мюфтийството.

БПЦ получи 5 млн. лв. от страната за заплати на свещениците. БПЦ дължи доста по-малко от мюфтийството, нещо което стана мотив за острите рецензии на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че има договорка сред ГЕРБ и Движение за права и свободи за опрощаване на дълга на мюсюлманското изповедание.

Според измененията записаните по закона вероизповедания се освобождават еднократно от заплащане на неплатените към 31 декември 2018 година обществени вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях. Амнистията на неплатените отговорности ще се прави по документално искане, одобрено от министъра на финансите. Искането ще се подава в 3-месечен период от влизането в действие на закона. Актовете за освобождението от неплатените обществени вземания ще може да се апелират по административен и правосъден ред. Неплатените вземания ще се отписват в 7-дневен период от влизането в действие на административния акт за освобождението от тях. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изясни след съвещанието, че БПЦ не е поставяла въпроса за опрощаване на задълженията. В последните 10 години Светият Синод няма отговорности към Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и институции, посочи той. Църквата се съобразявала с държавните закони. БПЦ почита всички вероизповедания, стана ясно от коментара му в отговор на въпрос дали църквата има срещу, че ще се опростят задълженията на мюсюлманското изповедание.

Според митрополит Йоан законът нямало доста да способства за националната сигурност, тъй като имало други закони, които се грижат за този бранш.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР