Около 70% от пациентите с коронавирус се оплакват от загуба

...
Около 70% от пациентите с коронавирус се оплакват от загуба
Коментари Харесай

Ето как преболедувалите COVID-19 да си върнат обонянието


Около 70% от пациентите с ковид се оплакват от загуба на подушване , което се счита за един от основните признаци на болестта. След възобновяване огромна част от тях си възстановяват подушване то, само че всеки пети продължава да има проблеми с нова в продължение на още един или два месеца. Учените се пробват да открият лекарство, както и да създават специфични методки за „ об учени е на подушване то “.

Оказва се, че загубата на усет и подушване не са по никакъв начин безобидни.
При вирусните инфекции това не е необичайност и с изключение на SARS CoV-2 до такива нарушавания може да доведат и други коронавируси, риновирусите, грипните вируси и вирусът на Епщайн – Бар.
Това е повода учени те да извърнат взор на първо място към препаратите, изключително към тези, които са потвърдили своята успеваемост при лекуването на постинфекциозна обонятелна дисфункция.
Обширно проучване на европейски учени в три академични клиники в Белкия сподели, че при загубата на подушване вследствие COVID-19 най-ефикасен е натриевият цитрат и тренировките за носа, съобщи БГНЕС. Назалните спрейове, пероралните стероиди или овлажняването на носа не оказват помощ при тези случаи.
За да бъде възобновен усетът за миризми, медиците предлагат подготовка на системата за подушване , което на процедура значи пациентът да се научи още веднъж да разграничава аромати.
Единият от методите се базира на способността на мозъка да компенсира уврежданията на обонятелния епител и обонятелния тракт.
На пациенти с цялостна или частична загуба на подушване поради коронавирусна зараза в продължение на няколко месеца им е давано по два пъти дневно да вдишват най-малко по четири аромата по 15 секунди за всеки. Задачата била те да се опитат да ги запомнят.
Учебният комплект включва еднокомпонентни аромати: анасон, роза, карамфил, лимон, лавандула, мед, ягода, мащерка, евкалипт и шоколад, както и смеси с една преобладаваща нотка.
Упражненията задействат възобновяване на обонятелните пътища, формирани от невронните вериги. Методът се оказа най-ефективен при по-възрастнаи хора и при пациенти с тежки нарушавания на подушване то.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР