Около 70 - 80 млн. лева годишно са загубите на

...
Около 70 - 80 млн. лева годишно са загубите на
Коментари Харесай

Стресът на работното място или как да се справим с „бърнаут“ синдрома

Около 70 - 80 млн. лв. годишно са загубите на работодателите поради напрежението на работното място, като към 30 % от фирменото текучеството се дължи на този психогенен фактор, в който влиза и по този начин нареченото прегаряне на работното място.Това разяснява на конференция в Българска телеграфна агенция Томчо Томов - началник на Националния център за ръководство на компетенциите в Българска стопанска камара (БСК).
 
Стресът води и до краткотрайна загуба на работоспособност, а единствено за предходната година разноските на работодателите за болнични е 144 млн. лв. и над 50 на 100 от тях са поради стрес. Сумите евентуално са и повече, тъй като стресът е в основата на всяко заболяване, разяснява Томов. По европейски изследвания непреките загуби от напрежението надвишават двойно тези от отпуск и неявяване от работа.

Пет знака, които демонстрират, че имате здравословен проблем (ВИДЕО)
 
В България основно компаниите от високите технологии обръщат внимание на този проблем. Около 6 на 100 от българските компании разполагат с политики и стратегии за ръководство на напрежението, като най-вече това са компании с обичаи, интернационално присъединяване, само че има и такива с български капитал, където са назначени трудови терапевти, сподели Томов.
 
Анелия Горгорова - шеф на консултантска компания в региона на ръководството на човешките запаси и бизнеса и компания за новаторски решения за подкрепяне на деловите среди, заяви на конференцията, че възнамеряват едногодишна акция по тематиката за бърнаут синдрома и отражението му върху бизнеса и стопанската система.
 
Хамза Кан - експерт по стратегически маркетинг, бизнесмен, мотивационен спийкър, означи на конференцията, че прегарянето се получава, тъй като хората имат вяра в митологеми - за напредъка, успеваемостта, перфектността, удовлетворението и непрекъсната иновация. Вярваме в тези неща и ние влизаме в непрестанен цикъл на бърнаут, добави Кан.

Как да преодолеем напрежението
 
Горгорова от своя страна подсети, че този проблем към този момент е разказан от медицината и е обвързван с прочувствено и физическо безсилие на чиновници и служащи.
 
По данни на Американската асоциация по логика на психиката измежду признаците на прегарянето са чести болки в главата, разбиране, безсилие, проблеми със съня, разстройства в половия живот, поведенчески и прочувствени промени. При прегарянето се следи демонстрация на настъпателност, престават да ни радват неща, които са ни доставяли наслаждение в работата и в персоналния живот. Най-общо казано, в случай че постоянно ви боли глава, евентуално е да сте влезе в някоя от етапите на бърнаут, уточни Горгорова. Според международни проучвания дамите са по-податливи към този проблем.
 
Томчо Томов уточни измежду хората в риск от прегаряне - ангажираните в армията, образованието, където съвсем всеки втори човек е подложен на висок стрес.

Разкриха по кое време хората стартират да ненавиждат работа си
 
Такъв проблем имат и заетите в опазването на здравето, обществените асистенти, както и всички специалности, които изискват непрекъсната работа с хора. Особено наранени са мениджърите и директните ръководители на екипи.
 
Същевременно бизнес водачите и мениджърите в фирмите са тези, които би трябвало да знаят по какъв начин да работят с хората си, което включва и това да схванат какво се случва със чиновниците. Когато се съчетаят професионални и персонални проблеми, е елементарно да влезеш в прегаряне, разяснява Кан.
 
Сред предварителните защити на този проблем той предлага служащи, изложени на чест стрес, да са под надзор дали дейно употребяват регламентираните си почивки. Намаляването на резултата от напрежението минава и през повишение на квалификацията на чиновниците, с което те ще могат да преодолеят чувството си за непросветеност, което също води до стрес.

Най-големите дразнители в офиса
 
Томов подсети, че сходно на маркетинга, където към този момент се предлага не просто артикул, а прекарване, по този начин и за чиновниците е значимо чувството на работното място. Хората чакат естествени взаимоотношения, желаят да имат триумф, да се усещат значими, осведомени - това ги задържа, разяснява Томов.
 
Той посочи също, че за по-новото потомство е значимо освен възнаграждението, само че и това работата да има смисъл, значими са и изискванията, в които се трудят, потреблението на новите технологии. Ако на това не се обърне внимание, младежите няма да се задържат и една седмица, добави Томов.
 
Среда, в която не са ясно дефинирани условията, в това число и тези за компетентността, липсват стандарти, които изисква организацията и хората не се правят оценка по отношение на тях, е предпоставяща за бърнаут, счита той. Томов осведоми, че БСК възнамерява да създаде принадлежности за проучване на бърнаут, на напрежението и модули за ръководството им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР