Около 70 000 пациенти само през миналата година не са

...
Около 70 000 пациенти само през миналата година не са
Коментари Харесай

Над 70 000 души не са били уведомени, че са останали без личен лекар

Около 70 000 пациенти единствено през предходната година не са били известени, че са останали без персонален доктор. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева по време на Международна научна конференция " Основни права и здравно право “, проведена от Института за страната и правото.

По публични данни, 73 персонални лекари през 2020 година са прекратили по разнообразни аргументи своята процедура и договорите си с НЗОК, само че техните пациенти, които са приблизително сред 1 000 и 2 000 души са разбрали този факт едвам откакто са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем. Ковачева бе безапелационна, че това не е ангажимент на персоналните лекари, а на страната, в лицето на виновните институции.

" Тези хора бяха сложени пред сериозен проблем, без персонален доктор в обстановка на Covid, в която им е била нужна незабавната му интервенция, издаване на направление за експерт, за съвет или в подпомагането за решаването на здравословен проблем. Това са приблизително към 70 000 пациенти, които не са знаели, че техният персонален доктор е с прекъсната процедура . Има модерни средства, в това число посредством SMS-и, имейли, с които всеки жител може и би трябвало да бъде известен при такава обстановка. Ангажиментът няма по какъв начин да бъде на персоналния доктор, който приключва практиката си, най-малкото, тъй като повода за това може да е и настъпила гибел ", разяснява Ковачева. По думите ѝ страната изрично би трябвало да се намеси в лицето на НЗОК, Министерството на здравеопазването, държавните институции и хората своевременното да бъдат уведомявани.

Тя заяви още, че през предходната година жалбите до омбудсмана в областта на опазването на здравето са над 1 000 и са свързани най-вече с достъпа до здравна помощ в отдалечени и мъчно налични региони, качеството на медицинските услуги, подозрения за лекарски неточности, медицинските експертизи, закъснение на експертизите, здравното обезпечаване и компенсациите, проблеми за нарушени социално-икономически права и такива, свързани с издаването на документи за имунизиране.

" Миналата седмица изпратих рекомендация до здравния министър и той се ангажира да реши въпроса с опциите за ремонти на механически неточности в документите. Хората, чиито данни са сбъркани на процедура нямат опция за промяна на тези данни. Другият проблем, обвързван с издаването на документите за ваксини се отнася до жители, които са си сложили две дози от разнообразни ваксини. Към момента към момента не е допустимо да получиш документ, в случай че си се ваксинирал с две разнообразни ваксини като първа и втора доза. Надявам се, че този проблем ще бъде решен “, сподели омбудсманът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР