Около 60 млн. лв. са заложени в новата оперативна програма

...
Около 60 млн. лв. са заложени в новата оперативна програма
Коментари Харесай

България ще изгражда зарядни станции за 60 млн. лв. с нова европрограма

Около 60 млн. лева са заложени в новата оперативна стратегия " Развитие на районите " 2021 - 2027 година за създаване на зарядна инфраструктура за електрически автомобили. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Стефан Аспарухов, като добави, че сумата е дребна част от плануваните над 376 млн. лева за устойчива градска подвижност.

По оперативната стратегия ще се финансират ограничения за устойчива подвижност в това число зарядна инфраструктура за чисти транспортни средства и въвеждане на интелигентни транспортни системи. Оборудването за зареждане на електрически автомобили е възможно за финансиране и като част от ограниченията за енергийна успеваемост на сградния фонд по програмата.

По Националния проект за възобновяване и резистентност районното ведомство взаимно с Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ възнамерява осъществяването на пилотна скица за поддръжка на устойчивата градска подвижност „ Зелена подвижност “. Общият бюджет по нея се планува да е 100 млн. лв..

По схемата ще се финансират интегрирани планове за резистентен градски и междуградски превоз на територията на 40 общини. Ще се извършват и ограничения за обезпечаване на зарядни станции за транспортните средства на публичния превоз и за интелигентни транспортни системи.
Нови условия за постройките
Успоредно с това, за обезпечаване на нужната инфраструктура за електрически автомобили, Министерство на регионалното развитие работи по промени в Наредбата за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии. С измененията се планува в новите здания за публично обслужване с повече от 10 паркоместа, минимум едно от всеки пет паркоместа да се оборудва със зарядна точка за електрическо транспортно средство.

За новите жилищни здания с над 10 обособени паркоместа, при предугаждане тук-там за електрически транспортни средства с съоръжение за зарядна точка, в плана на постройката би трябвало да бъде заложено 10% от местата за паркиране да са за електрически автомобили.

Въпросът с увеличение на електромобилността е сложен, има разнообразни аспекти и развиването му може да стане единствено с сливане на напъните на разнообразни административни структури и включването на разнообразни организации, бизнес и общини “, акцентира заместник-министърът.

По думите му за задачата е значима и опцията да се засилва по-голям запас от страна на Европейската комисия, с цел да бъде подтиквано построяването на нужната инфраструктура.

Пред участниците в събитието зам.-министърът показа някои от нормативните актове, регламентиращи зарядната инфраструктура за електрически автомобили. Според Закона за устройство на територията за слагане на зарядни колонки за електрически транспортни средства се издава позволение въз основа на скица и планова документи, утвърдени от основния проектант на общината.

Със Закона за енергетиката са въведени условията за присъединение на зарядните точки към съответния оператор на електропреносната мрежа, както и за премерване на доставяната от мрежата електрическа сила.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР