Около 55% от запитаните хора по-скоро одобряват съставянето на ротационното

...
Около 55% от запитаните хора по-скоро одобряват съставянето на ротационното
Коментари Харесай

Социология: Повече от 1/2 от българите одобряват кабинета Денков-Габриел, при нови избори - няма да се промени сглобката

Около 55% от запитаните хора по-скоро утвърждават съставянето на ротационното държавно управление Денков/Габриел, само че 33% по-скоро не утвърждават държавното управление. Това сочат данните от настоящо социологическо проучване за политическите настройки в България, показано от шефа на Центъра за разбори и маркетинг Юлий Павлов на конференция в Българска телеграфна агенция.

Според тях тези, които не утвърждават държавното управление, са главно последователи на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Възраждане ", " ИТН " (ИТН) и тези партии, които не са влезнали в Народното събрание. Данните

31% от запитаните считат, че държавното управление се оправя добре, до момента в който 43.2% са на мнение, че държавното управление не се оправя сполучливо. Не е имало държавно управление, което да се прави оценка като сполучливо от повече 20-25%, уточни Павлов.

Ако възможните предварителни парламентарни избори бяха през днешния ден или през тази седмица, 24.9% от запитаните биха дали своят вот за обединението ГЕРБ-СДС, за ПП-ДБ биха дали своят вот 20%, за " Възраждане " - 13.8%, за Движение за права и свободи - 12.8%, Българска социалистическа партия - 8.6%, Има Такъв Народ - 3.5%. За " Български напредък ", " Левицата " и всевъзможни други партии биха дали своят вот под 2%.

" Няма да се скапе сглобката, само че обстановката може да се промени, когато пристигна моментът за ротацията ", посочи Юлий Павлов, съгласно който дружно с европейските избори може да се отиде на нови предварителни парламентарни избори. Той е на мнение, че до края на тази година няма логичност да се скапва сглобката, а сериозният миг за държавното управление ще бъдат европейските избори.

По време на представянето на проучването стана ясно още, че няма нито един политик с позитивен рейтинг и нито един политик, при който доверието да е по-голямо от недоверието. Към президента Румен Радев доверие имат 41.2% от запитаните, към Мария Габриел 38.3%, към министър председателят Николай Денков доверие имат 29.4%, към Бойко Борисов 27.4%, към Кирил Петков и Асен Василев доверието е към 20%.

Едва 35% от българите утвърждават ротационното държавно управление
Едва 35% от българите утвърждават ротационното държавно управление

Николай Денков и Мария Габриел се употребяват с 27% публично утвърждение

За проблемите в правосъдната система, 67% от запитаните утвърждават отстраняването на досегашния основен прокурор Иван Гешев. 16.7% не утвърждават освобождението на досегашния обвинител номер едно. Около 6% от запитаните биха дали своят вот за партията на Иван Гешев, до момента в който 83% не биха дали вота си за него. 12% утвърждават избора на краткотрайно изпълняващ функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов, до момента в който 63% не го утвърждават.

73% от интервюираните са на мнение, че е значимо и би трябвало да се избере нов състав на Висшия правосъден съвет, до момента в който 9.2% считат, че не е значимо да се избере нов състав на кадровия орган.

67% от запитаните дават отговор, че най-сериозният проблем пред страната са високите цени и инфлацията. На второ място като сериозен проблем за хората се подрежда корупцията с 16%, на трето място проблемите с Шенген и невъзможността България да влезе в Шенгенското пространство са оценени като 8.2% и на четвърто място като проблем се прави оценка правосъдната промяна и смяната в Конституцията - с 5%.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР