Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт.Това е близо

...
Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт.Това е близо
Коментари Харесай

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт.
Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост, възприети в международен мащаб, разяснява пред БНР доктор Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава обстановката с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа, само че не знаем какво се случва вътре.
Дорина Добрева, ръководител на УС на Асоциацията за инсулт и афазия, напомни признаците - несиметрично деформиране на лицето, уязвимост в крайниците, смяна в говора или неспособност да се отговори даже на елементарен въпрос.
" Дори в случай че един от тези признаци е налице, е наложително да се позвъни на 112. "
Терапевтичният прозорец е значителен, акцентира Добрева. Модерното лекуване се провежда в рамките на 4 часа след настъпване на случая.
Около 50 клиники в страната са подготвени да правят модерно лекуване, само че броят на случаите в тях е доста дребен, което значи, че хората не са достигнали до здравната помощ в точния момент, разясни доктор Георгиев. По думите му, една от процедурите разрешава и ефикасна интервенция до шестия час от настъпване на инсулта.
" Практически имаме късмет да влияем до към шестия час от случая. "
Относно падането на възрастовата граница лекарят уточни, че то е обвързвано с смяната в метода на живот и фактори от заобикалящата ни среда, които се явяват рискови.
" Има смъртни случаи под 35 години. Те са доста по-малко спрямо всички останали лица. Хоспитализираните лица под 35 година за 2023 година са единствено 170. Има ги, само че въпреки всичко не приказваме за огромно количество хора. На фона на 50 000 случая това е доста дребен %. "
Изключително значимо и доста елементарно е да се управляват рисковите фактори – главният е високото кръвно налягане, посочи доктор Георгиев.
Приложението " Рискометър " се радва на огромен интерес. С него се измерва рисковият фактор в границите на околните години и хората стартират да се замислят, описа Дорина Добрева в предаването " Хоризонт до обед ".
Тя подсети, че сме задължени да изготвим народен проект за битка с инсултите, какъвто няма към този момент 3 години. Добрева означи още какъв брой е значимо да има национален скрининг на застрашените групи.
От Асоциацията за инсулт и афазия упорстват още за въвеждане на народен стандарт за постигане на пациент с инсулт до здравна грижа в границите на лечебния прозорец.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР