Около 5% от водачите използват мобилни телефони, докато управляват превозни

...
Около 5% от водачите използват мобилни телефони, докато управляват превозни
Коментари Харесай

Разсейване от 5 секунди по време на шофиране може да доведе до катастрофа

Около 5% от водачите употребяват мобилни телефони, до момента в който ръководят транспортни средства. Това важи и за професионалните водачи, които правят публичен транспорт на пасажери с рейсове. Това демонстрират данните от национално представително проучване на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата “ (ДАБДП), предоставени на Българска телеграфна агенция.

У нас броят на дейните водачи е към 3 милиона души. От тях към 169 000 водачи във всеки един миг са подготвени и употребяват мобилни телефони, до момента в който са зад кормилото. Данните на някои преброителни местоположения демонстрират дял на водачите, употребяващи мобилен телефон, по-висок от 60%.

Според проучване на немския Съюз на автомобилистите на практика всички водачи постоянно, без да се замислят, правят дребни дейности, които ги разсейват.

Експертите обръщат внимание на това, че дейности като това да пием вода, да се наведем и вдигнем паднал предмет, да си извадим очилата от калъфа или да напишем адрес в навигацията водят до разпръскване.

Според проучване на Европейската комисия точно разсейването на водачите е един от факторите с възходящо значение за настъпване на транспортни катастрофи. То е фактор в настъпването на 25% от всички произшествия в Европа.

Видове разпръскване

Има четири типа разпръскване:

ВизуалноФизическоУмственоЗвуковоВсяко разпръскване по време на шофиране лишава сериозни секунди внимание. Например, отмествате взор от пътя, с цел да " хвърлите едно око “ в телефона. Движите се с 80 км/ч и това лишава към пет секунди, с цел да видите кой е писал.

За това време изминавате разстояние с дължина на футболно игрище, без да можете да забележите какво се случва към вас. Бихте ли карали със затворени очи?

Или си отхапвате от сандвич зад кормилото - лишава към 9 секунди, през които най-малко една от ръцете е заета. В този миг има затруднение на пътя, което би трябвало да избегнете. Ще го видите ли в точния момент и ще съумеете ли с една ръка да реагирате, питат специалистите.

Изследвания демонстрират, че когато вършим две неща едновременно, мозъкът превключва сред дилемите. Всяка спомагателна задача, с която натоварваме мозъка по време на ръководство на транспортно средство, понижава способността да караме безвредно и усилва риска от транспортно произшествие, тъй като шофирането е мисловна активност. 

Влияние на метеорологичните условия

Метеорологичните условия също оказват въздействие върху лидера и неговата централизация. В разгара на лятото температурата в паркираните коли може да надвиши 60 градуса. Случва се лидерът да бърза, да се качи в колата и да тръгне. В тази обстановка рискът е недооценен, тъй като 15 минути престой в толкоз затоплен автомобил, може да доведат до топлинен удар и то в придвижване.

Разсейването у водачите в горещите дни се ускорява доста преди всичко заради дехидратация. Тя може да аргументи сухота в очите и надлежно нарушено дълбочинно зрение или замъглено зрение. Също по този начин дехидратацията води до замаяност, мускулни крампи, главоболие и други

При пътешестване в горещините водачите би трябвало да стопират всеки два-три часа за оживление и банкет на течности – най-малко три литра дневно.

През лятото е налице риск от заслепяване на лидера от слънчеви проблясъци. Заслепяването може да е причина за овакантяване на пътното платно, навлизането в банкета или в насрещното придвижване. Използвайте слънчеви очила, които понижават този резултат, без да натоварват в допълнение очите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР