Около 400 души се включиха в шествието Безсмъртния полк. Движението

...
Около 400 души се включиха в шествието Безсмъртния полк. Движението
Коментари Харесай

Шествие и контрашествие пред МОЧА за 9 май

Около 400 души се включиха в шествието " Безсмъртния полк ". Движението е основано в Русия преди години и цели да уважи паметта на починалите в битката против Третия Райх по време на Втората международна война.

Шествието, озвучавано, по традиция, от руски военни химни като " Вставай страна огромная ", " День победы ", " Катюша " и други, стартира от Паметника на незнайния войник, мина през Народното събрание, затвори за малко придвижването на кръстовището на булевардите " Васил Левски " и " Цар Освободител ", като завърши на крайната дестинация - Паметника на руската войска, прочут и като МОЧА.

От парламентарно показаните партии присъединяване в шествието взе само Българска социалистическа партия и то със знакови фигури като ръководителя на парламентарната група на " столетницата " Георги Свиленски, депутата Борислав Гуцанов и някогашния депутат Александър Симов.

Пристигайки до Паметника на руската войска, обаче, шествието бе пресрещнато от контрапростест, проведен от Вътрешна македонска революционна организация. В него не участваха знакови фигури от " воеводите ", а единствено младежи от партията. " Червени отпадъци ", " Тук не е Москва ", " Чебурашка " и някои и други нецензурни викания посрещнаха шествието. Поддръжниците на паметта на Съюз на съветските социалистически републики също обаче не им останаха длъжни - " фашисти " бе най-скандираното от тях. 

В тази връзка от Столична община оповестиха, че кметът Йорданка Фандъкова е издала заповед за преустановяване на мероприятието, с цел да се избегнат борбите и нарушаването на публичния ред.
 Фандъкова приключи проруското шествие на половината му път
Фандъкова приключи проруското шествие на половината му път

За да не се допусне борба сред групи жители

Броят на служителите на реда, охраняващи мероприятието, бе съвсем еднакъв на броя на участниците , като в последна сметка от " Безсмъртния полк " съумяха да положат цвета на паметника.

Сред тях бе и посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова .

" Почитаме жертвите, които даде Съветския съюз за спасението на света от кафявата чума. Днес почитаме героите, които дадоха живота си на фронта, които умряха от апетит, при блокадата (на Лениград - бел.ред.). (...) Тези, които освобождаваха България от османското робство. Много починаха тук ", неизвестно за какво направи прилика и с Освободителната война тя.

" Искам да благодаря на уредниците на " Безсмъртния полк " за вашата честност към паметта, към паметта на дедите ви, които дадоха живота си за освобождението на България. Желая ви благополучие и - ние ще победим ", добави тя.

Шепа фашисти - по този начин пък окачестви Александър Симов от Българска социалистическа партия събралите се съперници на шествието. " Това са хора, които съжаляват за загубата на Хитлер ", отсече той.

И в самото шествие, въпреки и извършено от единомишленици, не липсваше разкол.

" Това е една клика - Българска социалистическа партия, които са фашисти, която даваше оръжия на Украйна ", скара се с представителите на социалистите символичният лидер на шествието - духовник, представящ се за " иподякон ", въпреки под расото да бе облечен с тениска, дънки и маратонки. Името му не разбрахме.

" Искаме български монумент " е гражданско събитие -, тук да има български монумент. Този митинг на жители е подсилен от общински съветници от ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и Демократична България. Имаме и депутати от ГЕРБ/СДС, от ПП/ДБ, имаме поддръжка от евродепутати от ГЕРБ/СДС и Вътрешна македонска революционна организация. От извънпарламентарните партии - " Консервативна България ", бившето НФСБ, КОД... Но това е цивилен митинг. Знаем, че е рецесия, само че желаеме тук да бъде построен монумент на персона като цар Борис Покръстител, на цар Симеон Велики, на персона, която да сплоти българите ", разяснява пред News.bg уредника на контрапротеста Георги Драганов .

Припомняме, че депутатът от Държавната дума и съпредседател на централния щаб на неправителствената организация " Безсмъртният полк на Русия ", че тази година обичайният марш в Русия няма да се състои . Представителите на " Демократична България " в Столичния общински съвет Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието и в София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР