Около 40 хиляди са случаите на доказана маймунска вариола при

...
Около 40 хиляди са случаите на доказана маймунска вариола при
Коментари Харесай

Доц. Любомира Гломб: 50% от хората с ковид в момента имат гастро проблеми

Около 40 хиляди са случаите на потвърдена маймунска вариола при хора в света, у нас инфектираните са единствено четирима. А от 10 август е първият случай на транспорт на вируса от човек на домашния му любим – куче ". Това сподели за предаването „ Твоят ден” на NOVA NEWS доцент Любомира Николаева-Гломб, вирусолог от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Тя описа, че казусът за преместване на вируса на животно е във Франция, а домашният любим е италианска хрътка. Двойката, при която кучето е живеело, забелязала, че към седмица след техния обрив подобен се появил и по корема на хрътката.

" Изследванията потвърждават, че кучето е инфектирано от своите притежатели. Още преди да се появи тази информация за потвърден случай, беше ясно, че при заразяване, би трябвало да се изолираш. Начинът на предаване на вируса е нескончаем контакт, кожа в кожа и няма нищо общо с аерозолното предаване на ковид “, сподели още доцент Гломб.

„ За момента не е необходимо” – по този начин доцент Гломб отговори на въпроса има ли потребност у нас да се моли за ваксина за маймунската вариола.

За Омикрон подсети, че вирусът е извънредно инфектиран: " Засега имаме шанса, че вирусът е с леко протичаща симптоматика. 50% от хората с коронавирус сега имат гастро проблеми “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР