Около 4 милиона лева от предвидените компенсации по програмата в

...
Около 4 милиона лева от предвидените компенсации по програмата в
Коментари Харесай

Около 4 млн. лв. компенсации за тока изплатени до момента на бизнеса

Около 4 милиона лв. от плануваните обезщетения по програмата в помощ на бизнеса заради скъпия ток към този момент са изплатени. Това е малко под 1% от общо плануваните средства в размер на 450 милиона лв., които в огромната си част ще бъдат изплатени при започване на декември, когато ще бъдат фактурирани ноемврийските сметки, изясни на брифинг енергийният министър Андрей Живков. 

По програмата за компенсиране сметките ще бъдат понижени с по 110 лв. за мегаватчас употребена електрическа енергия. Компенсацията се отнася за всички небитови клиенти, посочи той. 

От предходната седмица Министерството на енергетиката интензивно подписва контракти с търговците на електрическа сила, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават непосредствено на крайни небитови клиенти, и оператора на проведения борсов пазар на електрическа енергия. Към момента има подписани 44 контракта, остават още 3-4, с цел да се завършват и да се обзет 100% от небитовите клиенти, които попадат в групата на тези, които ще получат помощ.

Част от бизнеса получава електроенергията си от Доставчик последна инстанция. За тях към този момент влезе в действие и методиката за смяна на цените на доставчика от последна инстанция, с помощта на което тези цени са понижени с до 30 лв. на мегаватчас. Тази помощ ще се комбинира и с помощта от 110 лв., тъй че общата сума за тях ще доближи до 140 лв. на мегаватчас.

" Това е може би най-голямата в Европейски Съюз сума, давана на бизнеса като отплата за високите цени на електроенерията ", разяснява министър Живков.

Вече стартира акция, която да осведоми крайните клиенти за това, че те би трябвало да си изберат снабдител, а не да остават на подобен от последна инстанция. Това става, тъй като интервалът на действието на методиката за смяна на цените на доставчика от последна инстанция, която КЕВР промени, е три месеца. Това е гратисният период за тези клиенти. Ролята на доставчика на последна инстанция не е да бъде търговец, а тя е дисциплинираща, акцентира Живков.

След трите месеца гратисен интервал, който КЕВР даде, цените на доставчика от последна инстанция още веднъж ще се върнат към равнищата, които бяха преди този момент, т.е. по-високи от пазарните. В рамките на тази осведомителна акция министерството е създало листовки. Те ще се популяризират през потребителските центрове на електроразпределителните сдружения, както и през Сдружението на общините. Изработен е и информативен клип, който се популяризира във Facebook страницата на Министерството на енергетиката. Освен това този клип ще бъде публикуван и през Българска национална телевизия, както и на други места.

" Служебното държавно управление одобри тези обезщетения да бъдат през октомври и ноември с концепцията, че през декември Народното събрание може да предприеме и други ограничения, които в други страни са признати ", посочи Живков. Той даде за образец, че в някои страни са понижени налозите или акцизи.

Битовите консуматори, които са на контролиран пазар, не усещат това повишение на цените. Това е повода в този момент да не се подхващат ограничения за тях, разясни министър Живков. По думите му, Народното събрание е този, който може да реши след Нова година примерно да се понижи Данък добавена стойност, което ще бъде директно подкрепяне на цените за бита. " Като се приказва за обезщетения през понижение на налозите, те могат да бъдат освен за електрическа сила, а и за топлинната сила, и за природния газ ", добави енергийният министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР