Около 4 апартамента дневно тарашат крадците в София, става ясно

...
Около 4 апартамента дневно тарашат крадците в София, става ясно
Коментари Харесай

Апашите яко вилнеят в София, ето по колко обира правят на ден

Около 4 жилището на ден тарашат крадците в София, излиза наяве от данните, предоставени от пресцентъра на Столична дирекция на вътрешните работи,

От началото на годината до края на месец октомври в столичната полиция са записали общо 1291 домашни обири, което е със 148 по-малко в съпоставяне със същия интервал предходната година.

Причината за това е, че в резултат на ограниченията, въведени за ограничаването на пандемията от COVID-19 както от страната, по този начин и настрана от работодателите, огромна част от хората останаха да работят от у дома.

Така апашите не могат да изпълнят пъклените си проекти да претърсят жилището за скъпоценности. Преди те разчитаха точно на часовете от 10 до 14 ч., когато възрастните хора излизаха на пазар, останалите бяха на работа, а децата - в учебно заведение.

Въпреки спада на домовите обири обаче, случаите на този тип похищения стават все по-куриозни. Един от най-абсурдните случаи, споделени във Facebook в последните дни, е за кражба на цяла кухненска апаратура от вила в София.

Собственичката на парцела разкри, че апашите са отмъкнали още и диван, кревати, като даже са свалили и лампите в кухнята и стаите, а вредите възлизат на стойност над 10 хиляди лева

Пред камерата на Нова телевизия притежателят на къщата призна, че крадците даже са сготвили и ястие. Това излиза наяве от откритите останки от храна.

Той също по този начин описа, че парцелът е бил ненаселен в продължение на 5 дни, а крадците са прекарали най-малко два дни в изнасяне на мебелите. „ Имали са безспорното успокоение, че нищо не може да им се случи, въпреки че имаме СОТ”, описа Стоян Зарков.

Оказва се, че поради прекъсване на тока от охранителната компания не са получавали сигнал от къщата. Така близо 4 дни вилата не е била под наблюдаване.

Служителите на СОТ нито са отишли на мястото, нито са се обадили на притежателите на вилата.

Под поста за похищението консуматори споделят съмнението, че точно чиновници на СОТ са забъркани в наглата кражба:

"Здравейте, ние имаме същата преживелица, на същото място, към същия СОТ. Смятаме, че това са охранителите на компанията, сложихме камери и видяхме по какъв начин единият прескача оградата през нощта, под предлог, че имало сигнал, а сигналът пристигна, откакто го хванаха периметърните сензори “, написа консуматор във Facebook.

Вилите са измежду най-честите „ цели “, които апашите набелязват. Причината за това е, че наличието на стопаните там е сезонно и къщите стоят необитаеми през огромна част от годината.

Така като се изключи че притежателите няма да спипат обирджиите „ в крачка “, се понижава и опцията те да бъдат видяни от съседи, които също не участват непрекъснато в сезонните си парцели.

Повечето апаши изследват авансово мястото, което ще нападат, с цел да схванат дали в реалност в него се обитават полезности.

Те също по този начин разучават и държанието на стопаните на жилището – по кое време излизат, за какъв брой време и какъв брой индивида живеят в парцела.

Професионалистите имат и свои канали от доносници, които им дават нужната информация, преди да пристъпят към деяние.

Други пък работят непринудено и избират жилища или къщи с лесни за отключване или разтрошаване порти.

Те се насочват към такива, които са направени от нездрави материали или с несигурни заключващи механизми. На пазара има доста вероятни варианти за механизми с добра отбрана, само че постоянно те са много скъпи.

Въпреки това обаче даже и с по-малко средства хората могат да осуетят проектите на крадците или най-малко да ги забавят. Мерки като слагането на резе също могат да оказват помощ, защото те усложняват дейностите на апашите.

Самият грабеж продължава от 20 до 40 минути като най-честа „ плячка “ са бижутата, скъпите предмети и парите, а отнемането на техника като тв приемници и телефони е отживялост.

В последно време пораждат от ден на ден спънки за обирджиите, а служителите на реда ги залавят все по-лесно. Това е и част от аргументите за забележителния спад на този тип похищения.

Намаляване се регистрира и на всички останали обири спрямо предходната година. От началото на 2020 година до края на месец октомври техният брой за цялата страна е 22 729, а през 2019 година проверяващите за засекли над 27 хиляди нападения на апашите.

През месец октомври пък са регистрирани 1846 обири, което бележи растеж в съпоставяне със септември 2020 година Разследващите са разкрили всяка четвърта кражба, излиза наяве още от данните на ведомството.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР