Около 300 състезателки от 62 държави ще участват на Световното

...
Около 300 състезателки от 62 държави ще участват на Световното
Коментари Харесай

Състезателки от 62 държави ще участват на Световното първенство по художествена гимнастика в София

Около 300 състезателки от 62 страни ще вземат участие на Световното състезание по художествена гимнастика, което ще се организира от 14 до 18 септември в " Арена Армеец " в София.

Надпреварата е първа олимпийска подготовка за Игрите в Париж 2024. Първите три в многобоя при дамите и при ансамблите ще завоюват квоти за олимпиадата.

България ще бъде показана от отбор дами, Боряна Калейн и Стилияна Николова.

В София ще дойдат общо към 700 души, измежду които 85 самостоятелни гимнастички, 30 ансамбъла, треньори, президенти на национални федерации, 35 представители от ФИГ, към 40 публични лица, близо 100 публицисти и други.

Президентът на ФИГ Моринари Ватанабе е измежду гостите на шампионата.

Темата на Световния шампионат е " Цветовете на ритъма ", а задачата и представянето на българския фолклор през света.

" Избрахме за тематика българската шевица и фолклора, който желаеме да покажем на гостите на шампионата. В София ще дойдат гимнастички от 62 страни. Норвегия отхвърли присъединяване, а квотата й се даде на състезателка от Шри Ланка. Малайзия също няма да има представителки, само че към момента не е несъмнено дали мястото ще бъде заето от Сингапур, тъй като е в последния миг. Много е значимо, че България провежда Световно състезание за повторно в последните четири години. Това е голямо самопризнание от страна на ФИГ към българската художествена гимнастика ", сподели на конференция генералният секретар на БФХГ Росина Атанасова.

Посланик на шампионата е Невяна Владинова, втори вицепрезидент на българската федерация.

" Аз като дипломат на шампионата ще имам изключителната отговорност да показва страната и нейната хубост. Ще бъда непрекъснато в залата, ще има игри с публиката, ще върша изявленията с гимнастичките... На церемонията по откриването ще вземат участие оркестър " 100 каба гайди " и олимпийските шампионки от ансамбъла ", сподели Владинова.
9  БФХГ с последна конференция преди СП в София
Главният управител на националния тим дами самостоятелно Бранимира Маркова и помощник-треньорът на ансамбъла на България Михаела Маевска увериха, че гимнастичките са готови за шампионата, а поставените цели са високи.

" Предстои най-важното съревнование за годината. Боряна Калейн и Стилияна Николова се показаха извънредно сполучливо през сезона досега. Поставили сме си доста високи цели, подготовката върви добре ", съобщи Маркова.
9  БФХГ с последна конференция преди СП в София
" Боряна Калейн се разболя след Европейското състезание и имаше известни проблеми, само че тя има огромен опит и в последните дни е в оптимална форма. Стилияна Николова направи голям скок в последните месеци. Тя има изключителна мотивация, продуктивност и резултатите пристигнаха. Стилияна също закупи убеденост ", добави треньорката.
9  БФХГ с последна конференция преди СП в София
Ансамбълът на България претърпя промени в състава и в композицията с три ленти и две топки. Тимът е в състав в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова.
9  БФХГ с последна конференция преди СП в София
" Нямахме доста време за подготовка за Световното състезание, тъй като имаше промени в състава. Затова се наложи да сменим и съчетанието с ленти и топки. Надявам се девойките да покажат това, което са упражнявали и да вземем още в този момент квота за олимпиадата в Париж ", съобщи Михаела Маевска.
9  БФХГ с последна конференция преди СП в София
Боряна Калейн е първата гимнастичка в историята, която ще взе участие на две Световни шампионати в София, а 17-годишната Стилияна Николова е дебютант на шампионат на планетата.

Българският тим ще има открита за почитателите продукция на следващия ден от 18.00 часа в зала " София ", на която ще вземат участие тимовете на Канада, Бразилия и Чехия.

В първите два дни на шампионата надпреварата ще бъде от 9.30 до 22.30 часа.

" Ще бъде доста тежко съревнование. Най-добрите гимнастички ще изиграят всяко от съчетанията си по три пъти. Финалите на обособените уреди ще стартират в 21.00 часа и по тази причина се постанова грациите да организират моделирани тренировки поради късния час ", добави Бранимира Маркова.
9  БФХГ с последна конференция преди СП в София
Росина Атанасова благодари на всички за поддръжката в организацията на шампионата.
9  БФХГ с последна конференция преди СП в София
" Благодаря на всички за поддръжката в тези сложни времена - Министерството на младежта и спорта, НСБ, формалния ни спонсор Palms Bet и всички други компании, които ни поддържаха. Първенството ще се излъчва по Българска национална телевизия. Конкуренцията е доста огромна. При ансамблите Италия ще пази международната си купа, тук за Франция, Израел, Китай, Япония и други ", сподели генералният секретар на БФХГ.

Снимки: Борислав Цветанов
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР