Протестът в Тунис отбелязва две години от завземането на властта от президента

...
Около 300 протестиращи се събраха в Тунис, за да отбележат
Коментари Харесай

Около 300 протестиращи се събраха в Тунис, за да отбележат втората годишнина от придобиването на широки правомощия от президента Каис Саид и да поискат освобождаването на 20 задържани опозиционери.

"Долу преврата. Свобода за всички затворници!" - скандираха протестиращите, които се събраха в центъра на столицата във вторник, смело понасяйки температури от 45 градуса по Целзий (113 градуса по Фаренхайт) в отговор на призива на основната опозиционна коалиция - Националния фронт за спасение.

Саид разпусна демократично избрания парламент на 25 юли 2021 г. и оттогава завзема все повече правомощия, като в процеса на работа променя конституцията на страната. Опонентите му определят действията му като "преврат".

Опозицията продължава протестите си срещу Саид въпреки ареста през февруари на повече от 20 опозиционни, медийни и бизнес фигури по обвинения в "заговор срещу държавната сигурност".

Този месец съдия нареди освобождаването на писателя Хайма Исса и бившия министър Лазар Акреми, но останалите остават в ареста въпреки призивите на правозащитните групи.

Рахид Ганучи, лидер на най-големия блок в парламента - мюсюлманската демократична партия "Енахда", също е в ареста, където излежава едногодишна присъда по обвинения в "тероризъм" след ареста му на 17 април.

Дъщеря му Юсра нарече обвиненията "политически мотивирани и изфабрикувани".


Правозащитни организации осъдиха "лова на вещици", целящ "потискане" на свободата на мнение в северноафриканската страна, която беше единствената демокрация, излязла от въстанията на Арабската пролет през 2011 г.

"Декрет след декрет, удар след удар, президентът Саид и неговото правителство драматично подкопаха спазването на човешките права в Тунис след завземането на властта през юли 2021 г.", заяви в изявление директорът на "Амнести интернешънъл" за Близкия изток и Северна Африка Хеба Морайеф.

"По този начин той отне основни свободи, за които тунизийците се бориха усилено, за да ги извоюват, и насърчи климата на репресии и безнаказаност."

Аячи ал-Хамами, правозащитник, адвокат и опозиционер, заяви пред Ал Джазира, че при управлението на Саид съдебната система е в "най-окаяното" си състояние от независимостта на страната през 1956 г.

"Дори при управлението на президента [Хабиб] Бургиба или на президента [Зин Ел Абидин] Бен Али положението не е стигало до това ниво", каза ал-Хамами.

През миналата година, казва ал-Хамами, Саид е приел указ, който му дава право да уволнява всеки съдия без право на защита, и е лишил съдебната власт от правомощията ѝ като самостоятелен орган.

Най-малко 57 съдии и прокурори са били уволнени от Саид и въпреки че административен съд се е произнесъл в полза на 49 от съдиите, които са обжалвали уволненията си, Министерството на правосъдието е пренебрегнало разпореждането на съда да ги назначи отново.


Източник: БГНЕС Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР