Около 30 хиляди украински бежанци са настанени в хотели в

...
Около 30 хиляди украински бежанци са настанени в хотели в
Коментари Харесай

След 31 май бежанците ще бъдат настанени в държавните бази, заяви министърът на туризма

Около 30 хиляди украински бежанци са настанени в хотели в морските курорти у нас. След 31 май огромна част от тях ще бъдат ориентирани за настаняване в държавните бази. Това съобщи министърът на туризма Христо Проданов пред БНР.

Той увери, че никой няма да остане на улицата и в случай че няма задоволително места в държавните бази, ръководещите ще беседват и с хотелиери, които да ги задържат за по-дълъг интервал от време.

Той акцентира, че настоящото държавно решение за настаняване на бежанците е със период до 31 май, само че следва да бъдат извършени диалози за продължение на тази мярка, в случай че се наложи. Министърът удостовери, че на 20 април е бил първият превод на средства към хотелиерите, които са се присъединили в мярката за помощ на бягащите от войната хора от Украйна.

Проданов съобщи, че той е бъде срещу решение да се заплаща за настанени в частни домове бежанци.

По думите му усилието на държавното управление е последователно включване на бежанците в пазара на труда в България като анкети позакват, че 90% от потърсилите протекция у нас имат предпочитание да стартират работа.

В предаването " Неделя 150 " на БНР Христо Проданов разяснява и позицията на Българска социалистическа партия по тематиката за военна помощ за Украйна. Той акцентира, че най-вероятно през седмицата ще има събиране на управлението на Българска социалистическа партия за решение по проблема с военната помощ.

" Нека забележим какво ще се случи на 4 май в Народното събрание, какъв ще е планът за решение, какви ще са текстовете и тогава органите на Българска социалистическа партия ще вземат решение каква ще е нашата позиция. Компромисите са политически въпрос и такова решение се взема от политическите органи на Българска социалистическа партия, а не от един или различен представител в държавното управление или в Народното събрание ", сподели Проданов.

Министърът на туризма беше безапелационен, че България не изнася оръжие за Украйна и посочи, че не Корнелия Нинова би трябвало да изяснява на електората си, а " президентът би трябвало да изяснява неговите позиции ".

Снимка: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР