Около 20 прага затрудняват корабоплаването по река Дунав в българско-румънския

...
Около 20 прага затрудняват корабоплаването по река Дунав в българско-румънския
Коментари Харесай

Водата в Дунав стигна критично ниво, 20 прага блокират корабите

Около 20 прага затрудняват корабоплаването по река Дунав в българско-румънския сектор, разгласи шефът на дирекцията "Речен надзор-Русе " към организацията "Морска администрация " Иван Жеков.
Нивото на Дунав продължава да е сериозно ниско, като корабите би трябвало да бъдат с лимитирано прегазване.
Това води до загуби за корабособствениците, защото не могат да употребяват цялостния потенциал на плавателните си съдове.
Жеков даде образец, че в случай че средногодишно в русенското пристанище всекидневно дебаркират и отплават към 25 кораба, то през този месец те са едвам по осем дневно.
По думите му в българския сектор на река Дунав от време на време и за малко засядат плавателни съдове. Те обаче не пречат на корабоплаването, като може да се минава около тях с нараснало внимание.
Жеков уточни, че край Вардим от над месец е заседнала самоходка. Екипажът й е снабдяван с вода, храна и медикаменти посредством лодка.
По думите на шефа на "Речен контрол - Русе " равнището на реката се е повишило леко в немския и унгарския сектор. Това основава условия за по-спокойно мореплаване.
Нивото на Дунав при Русе през днешния ден е минус 38 см по отношение на условната кота "нула ". Прогнозата за идващите два дни е то да спадне с още два сантиметра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР