Около 20 000 войници от 13 държави започнаха мащабни учения

...
Около 20 000 войници от 13 държави започнаха мащабни учения
Коментари Харесай

НАТО започна учение в Далечния север на Европа

Около 20 000 бойци от 13 страни започнаха огромни учения в Далечния север на Европа, с цел да се защитят от хипотетична офанзива на територията на НАТО.

Според норвежките военни измежду тези страни са Финландия и Швеция, които се причислиха към Алианса след нахлуването на Русия в Украйна. Около 1500 военнослужещи - мъже и дами - от немските въоръжени сили вземат участие в маневрите " Северен отговор 2024 ", в това число 700 души от планинските войски, оповестиха представители на Бундесвера от град Алта в Северна Норвегия.

Според сюжета на ученията бойците ще стартират през днешния ден контраофанзива от региона на Алта, с цел да завземат регионите на юг от града, които към този момент са били окупирани от врага.

При учението страните ще разполагат с необятен набор от въоръжение, в това число 100 самолета и военноморски сили с фрегати и подводници.

Германският министър на защитата Борис Писториус също отпътува за Алта за началото на дейната фаза на маневрите, която стартира в среднощ. Ден по-рано той посети норвежки боен сектор на границата с Русия и предложи да се усили наличието на Бундесвера в Далечния север, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР