Около 17 000 войници и полицаи са разположени в мексиканския

...
Около 17 000 войници и полицаи са разположени в мексиканския
Коментари Харесай

След урагана Отис: Близо 17 000 войници и полицаи са в Акапулко заради грабежи

Около 17 000 бойци и служители на реда са ситуирани в мексиканския курортен град Акапулко , където след мощния вихър, който удари района, има доста грабежи , предава „ BBC “.

Видеоклиповете демонстрират хора, които вземат храна и вода от магазините, до момента в който други си потеглят със скъпи електроуреди и облекла от търговски центрове.

Вече е известно, че 39 души са починали поради урагана Отис. Стотици хора останаха без ток и вода.

Отис стигна до брега на Тихия океан в сряда, като ветровете доближиха скорост от 266 км/час . Той се трансформира от тропическа стихия в вихър от V категория – най-тежката категория – единствено за 12 часа.

Акапулко беше измежду най-тежко засегнатите региони в Мексико , като 80% от хотелите в курорта бяха развалени, a улиците бяха наводнени.

Броят на жертвите набъбна до 39 в събота – 29 мъже и 10 дами , разкриха от държавното управление, минимум 10 са изчезнали .

В обществените медии бяха качени видеоклипове, показващи грабежи в тежко наранени квартали , до момента в който запасите от храна и вода понижават от ден на ден. Главният път, свързващ Акапулко с останалата част от страната, едвам в този момент е отворен още веднъж, което разрешава доставката на артикули от първа нужда до града.

В квартал „ Renacimiento “ жителите са ядосани от неналичието на помощ .

„ Правителството не ни оказва помощ, даже с вяра “, сподели Аполонио Малдонадо пред организация „ Ройтерс “, вдигайки краката си от водата, с цел да покаже дълбоки червени рани по пищялите си . Той прибавя: „ Не са оставили никаква храна, нито даже матраци или креватчета. “

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор даде обещание да помогне за възобновяване на града, само че упрекна политическите си противници, че преувеличават мащаба на плячкосването, с цел да дискредитират държавното управление си преди президентските избори идната година.

„ Те кръжат като лешояди, не им пука за болката на хората, желаят да ни наранят, тъй като имаше доста смъртни случаи “, сподели той във видео, качено в обществените мрежи.

Длъжностни лица споделят, че Отис е най-мощната стихия , която в миналото е удряла тихоокеанското крайбрежие на Мексико, оставяйки диря от опустошаване, оценена на милиарди долари.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР