Около 1650 г. край холандския остров Тесел потъва търговски кораб

...
Около 1650 г. край холандския остров Тесел потъва търговски кораб
Коментари Харесай

Рокля лежи на дъното на морето повече от три века и все още крие тайни СНИМКИ

Около 1650 година край холандския остров Тесел потъва търговски транспортен съд със артикули, пасажери и доста скъпа рокля от копринен сатен, която ще провокира удивление век по-късно. Скоро останките му били затрупани от пясъка, а през 2014 година холандски гмуркачи дилетанти откриха съкровищата, забравени от епохи, в това число сребърна рокля, корици на книги и, както се оказа, дамски тоалетни такъми от 17-и век.

Останките са известни като " Палмата " поради типа дърво, открито в руините. Те са открити във Ваденово море, приливната зона на Северно море. Оттогава останките са изложени в музей, само че загадката с копринената рокля е оставена без внимание. Кой е имал облеклата? Накъде се е насочил корабът? И кой е бил на борда?

Отговорите може би са скрити под сянката на водата.

Рокли и други предмети са изложени в музея Kaap Skil на остров Тесел, холандски остров на към 97 километра северно от Амстердам, написа The New York Times. Днес там живеят по-малко от 14 000 поданици.

Корина Гордийк, артистичен шеф на този музей и още трима на острова, споделя: „ Идеята, че тази рокля е лежала на дъното на морето от епохи, е луда. Последният човек, който я е докоснал, евентуално е бил този, който я е носил в този век. "
 рокля, потопен транспортен съд, рокля, откривател, богатство Местоположение на потъналия кораб Снимка: Prospektor
Смята се, че роклите са направени към 1620 година, а по време на случая са били на към 30 години. Изследователите също по този начин са съгласни, че шоковата рокля е с по-широка талия и евентуално е принадлежала на по-възрастна жена. Сребърната рокля може да е била сватбена, което значи, че и двете са имали разнообразни притежатели.

Арнолд ван Брюген, режисьор на иден ефирен документален филм за кораба, сподели: „ Тези рокли бяха необикновено скъпи. Те не биха били видени отвън кръговете на кралския двор. “

Обикновено облеклата и предметите ни дават повече информация за този интервал, както и допълват визията ни за дамите от това време. Изследователите, откакто са проучили по-подробно откритите предмети, са формирали три теории.

Всички те демонстрират, че притежателките на роклите принадлежат към най-висшите кръгове. Все още обаче не са проучени всички детайлности.

Една от версиите е, че облеклата са на театрална натрупа, избягала от Англия.

Втората, основана на проучване на историк от Оксфордския университет, е, че облеклата, както и други неща, са принадлежали на починалата брачна половинка на посланика, който се прибирал в Англия от Константинопол.

Третата е, че предметите са принадлежали на богато източноевропейско семейство, избягало от Тридесетгодишната война.

Изследователите също по този начин считат, че корабът може да е бил търговски транспортен съд, който също е превозвал хора и техния багаж. В тези дни морският превоз служи като избавление за хората, бягащи от пуританската гражданска война в Англия.
 рокля, потопен транспортен съд, рокля, откривател, богатство Притежателките на роклите принадлежали към най-висшите кръгове.
Изследователите се надяват, че ще съумеят да проучат по-подробно планове транспортен съд и региона към мястото, където е открит. Всичко обаче зависи от холандското държавно управление.

Водолазните експедиции нормално лишават време и са скъпи, а заради неприятното време и неналичието на финансиране такива експедиции се организират един път или два пъти годишно. А с цел да се вдигне самият транспортен съд, ще отнеме години.

Друго затруднение е да се обезпечи съхранението и изследването на предмети, които водолазите могат да намерят на дъното на морето. Сега откривателите са покрили останките с мрежа, за да ги предпазят от ерозия и други вреди. Това може да ги резервира живи десетилетие.
Както и да е, този съответен транспортен съд е невероятен и може да съдържа доста повече исторически скъпоценни камъни. Те обаче не постоянно са лесни за намиране и проучване. Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР