Около 160 хиляди заети у нас плащат социални осигуровки върху

...
Около 160 хиляди заети у нас плащат социални осигуровки върху
Коментари Харесай

Едва 160 хил. заети у нас се осигуряват върху максималния доход

Около 160 хиляди заети у нас заплащат обществени осигуровки върху оптималния приход, който е избран на 3750 лева за 2024 г.

Това са стеснен брой хора и даже да се махне таванът на оптималния застрахователен приход, няма да се реши казусът с неналичието на баланс в пенсионната ни система, разяснява някогашният обществен министър Христина Христова.

„ Има известни запаси в по този начин наречения Сребърен фонд, аз доста работих преди години да го създадем, обаче той не можа да посрещне упованията.

Твърде лимитирани са опциите за вложения, парите там идват основно от приватизация, от продажби на държавна благосъстоятелност “, уточни Христина Христова във връзка това, че фондът би трябвало да оказва помощ за салдото в пенсионната система.

Според Христова „ там също могат да се раздвижат вложенията, тъй че поне да се помогне на пенсионната система “.

Тя напомни и обстоятелството, че има таван и на пенсиите, който е 3400 лева и той не е променян. Когато оптималният предел на осигуровките беше 3400 лева, хората, които внасяха на максимума, бяха два пъти повече, към 300 хиляди.

Само 5162 обаче са пенсионерите, които вземат сред 3000 лева и 3400 лева месечно. Между 2500 лева и 3000 лева пък са 13 078 души.

В средносрочната прогноза за идващите години се планува оптималният застрахователен приход да продължи да пораства. През 2025 година таванът за обществени осигуровки ще е 4130 лева, а след още една година, през 2026 година - 4430 лева.

По-високият оптимален застрахователен приход би трябвало да докара до повече доходи в бюджета на Национален осигурителен институт. Сметките демонстрират, че със настоящето повдигане на прага от 350 лева ще бъдат събрани в допълнение към 303 млн. лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР