Около 150-160 милиона килограма грозде за вино се очаква да

...
Около 150-160 милиона килограма грозде за вино се очаква да
Коментари Харесай

Цената и изкупуването остават проблеми за производителите на грозде

Около 150-160 милиона кг грозде за вино се чака да бъде прибрано от винарските предприятия тази година при 170 милиона кг за предходната година. Разликата няма да се отрази на бизнеса, тъй като има ресурси вино от предишни реколти, тъй че то ще бъде обезщетено от виното, което е в запаса. Това сподели Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното (ИАЛВ), пред националното радио.

„ Гроздето отива в няколко посоки – за произвеждане на вино, на ракия, на оцет, както и за експорт. Вече седма година имаме експорт на грозде. Също по този начин и за домашна консумация, по закон е разрешено до 1 звук грозде хората да преработят и от него да си произведат вино и ракия за домашна консумация. Гроздоберната акция мина своя пик. Сега стартират с по-късни сортове, които узряват – гъмза, необятна мелнишка, също по този начин и маврудът на някои територии на страната в този момент занапред стартира прибирането му “, сподели той.

Заради влошената климатична конюнктура в страната има провали върху лозовите масиви – някъде отчасти, някъде от порядъка на 100 – 200 декара, които тази година няма да имат изобщо годишна продукция. В усложнена обстановка протече развъждането на лозите и гроздето до гроздоберната акция, само че поради хубавото есенно време гроздето стартира да налива захарност , разяснява Коев.

„ Тази година действителен проблем беше климатичната конюнктура. Това е фабрика навън, не можеш да се бориш. Хубавото тази година, за разлика от предходната е, че предходната година гроздето беше много като количество, само че леко като тегло, тъй като засушаването предходната година докара до това, че в гроздето нямаше толкоз доста сок. Тази година от тези 150-160 милиона чакаме към 120 милиона литра вино да се създаде “.

България употребява 110-120 милиона литра вино на година, като включително влизат и задграничните туристи, които посещават страната ни. Износът ни е към 60 милиона литра годишно.

„ Това е трайна наклонност с лек % на повишаване всяка година. Износът е от порядъка на 500 хиляди до 1 милион литра в допълнение в един 5-годишен интервал насам. Тенденцията във вътрешния пазар е по същия метод “.

Проблем номер едно на производителите на грозде обаче остава и тази година цената на гроздето , акцентира кметът на сливенското село Глушник Димитър Петков. Проблем има и с изкупуването, сподели той.

Ситуацията е сериозна. Абсолютно никакво изкупуване от нито един винпром. Лично съм се обаждал на няколко винпрома, някои ми дадоха отговор, че към този момент са завършили с изкупуването “, сподели Петков, съгласно който евентуално предприятията не се интересуват от нашите сортове грозде и внасят от други страни или просто някои от винпромите разчитат на лични лозови масиви.

Петков предвижда, че казусът ще се задълбочава, а това ще докара и до обезлюдяване на селата.

Що се отнася до предварителното подписване на контракти сред производителите и винпромите, той разяснява:

„ Имали сме такива случаи преди години, само че тогава винпромите извиват ръцете. Когато сключиш контракта авансово, след това те ти събарят цената, в случай че не под себестойността, то да няма никаква облага. Моето виждане за решение на казуса е страната да вземе някакви ограничения, в случай че могат тези дребни производители да станат конкурентни с произвеждане, в случай че не на ракии, то най-малко на виновност, със лични марки, лично домашно произвеждане, не до 1 звук позволено за персонална приложимост и консумация. Има го в западни страни “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР