Около 1,1 милиона украински бежанци са влезли в България от

...
Около 1,1 милиона украински бежанци са влезли в България от
Коментари Харесай

ООН: Около 1,1 милиона украински бежанци са влезли в България от началото на войната

Около 1,1 милиона украински бежанци са влезнали в България от началото на войната. Това съобщи Седа Кузуджу - представител на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) в България по време на конференция в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София. Поводът е, че на 24 февруари се навършва една година от началото на войната в Украйна.

Кузуджу означи, че съгласно данните на институциите у нас България е записала повече от 151 000 бежанци от Украйна за краткотрайна протекция, като към 50 000 са останали в страната.

Кузуджу разяснява, че войната в Украйна е отключила най-голямата бежанска рецесия в Европа след Втората международна война. Продължават опустошенията и разрухата, уточни тя и акцентира, че към 8 милиона бежанци са били принудени да избягат в прилежащи страни. Войната не демонстрира никакви признаци на намаляване, а филантропичните потребности евентуално ще продължат да бъдат огромни, разяснява също Кузуджу.

Поради тази причина ВКБООН ще премине от отговор в изключителна обстановка към поддръжка на държавните управления за консолидираното на бежанците в националните системи. Организацията към този момент насочи апел за 1,1 милиарда $ за 2023 година в поддръжка на потребностите на засегнатото население в Украйна и на тези, които са избягали в други страни в Европа. Кузуджу осведоми, че за България помощта се чака да бъде в размер на 19,4 милиона $.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР