Оказва се, че в Софийската математическа гимназия Паисий Хилендарски“ (СМГ)

...
Оказва се, че в Софийската математическа гимназия Паисий Хилендарски“ (СМГ)
Коментари Харесай

Далавери за милиони в софийската математическа гимназия

Оказва се, че в Софийската математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “ (СМГ) се разиграва същински „ Биг Брадър “. Иначе образователното заведение има претенциите да е измежду най-елитните столични учебни заведения.

Запознати от просветното министерство, както и родители, и възпитаници обаче описват за непрестанно шпиониране в гимназията.

 

Обясненията на този протичащ се онлайн оруелски сюжет, са омотани в клишета, съгласно които по този начин се опазвали животът и здравето на учениците, учителите и чиновниците на СМГ.

При инспекция в уеб страницата на учебното заведение обаче липсва устав за видеонаблюдението, което разрешава целият този произвол.

 

Само че родителите желаят децата им с изключение на да получават познания, да са спокойни и да вървят на учебно заведение без терзание, че ги дебнат и записват, въпреки да е конституционно неразрешено. На учителите също не им е прелестно непрекъснато да са в окото на Големия брат. Въпреки всички недоволни, камерите в СМГ не стопират да работят. Придобитата от шпионирането информация по-късно се разяснява в учителската стая.

 

Зад камерите стои и старателно следи протичащото се зам.-директорката на СМГ – някоя си Мона Генева, единствената с цялостен достъп до видеотехника. Госпожата си разрешава по време на час да изпраща известия на учениците по мобилните им телефони със забележки за държанието им. Всички са възмутени, че това не е образователно заведение, а полицейска страна.

 

Въпросната Генева е стартирана от шефа на образователното заведение – доктор Антоан Тонев. Генева попада в СМГ точно по негова самодейност като преди този момент двамата са работили дружно в друго столично учебно заведение. Отначало тя е назначена по заменяне на мястото на излязлата в майчинство библиотекарка. След завръщането на титулярката стартира гневното кадрово израстване на Мона и тя е издигната до зам.-директор по административната част.

 

По-малките възпитаници били заплашвани, че провиненията им ще бъдат предадени на „ Агенцията за протекция на децата “, което е цялостен парадокс. Очевидно някой в това учебно заведение копнее за макаренковите способи, само че сигурно е объркал епохите, безапелационни са родителите.

 

Специалисти настояват, че една от аргументите за тези недомислици в общуването с децата е неналичието на педагогическа подготовка у част от протежетата на шефа. При това фрагментите му стават освен преподаватели, а и класни ръководители.

Скандален е и фактът, че в толкова влиятелно столично учебно заведение са позволени да преподават хора, които нямат педагогическа специализация, означават адвокати.

И самият началник доктор Антоан Тонев освен преподава история, а и е класен началник.

Така и не излиза наяве обаче дали в университета е държал изпити за педагогическа дееспособност.

 

Данни на МОН сочат, че е бил учител и в други столични учебни заведения в годините на дефицит на фрагменти.

Когато преподава в класическата гимназия към името му избухва скандал, обвързван с политическите му възгледи. Родители го разпознават в тв репортаж като представител на частния клуб на националисти „ Кръв и чест “. Тонев отхвърля да е взел участие в него, само че признава, че през целия си живот е бил националист, каквото и да значи това.

 

И в случай че политическите визии са персонален избор, то по какъв начин се разпределя бюджетът, както и даренията, постъпващи в СМГ, визира всички. Според формалните данни на МОН годишният бюджет на гимназията е близо 3.5 млн. лева

Част от даренията, получавани от управлението на гимназията се пренасочват към много странни действия, настояват осведомени.

Странното е, че при толкова дарения, гимназията към момента не разполага с оборудван физкултурен салон, задоволителен за всички възпитаници.

Голяма част от тях под формата на движимости и техника, са били присвоени или бракувани незабавно след приемането им, издават осведомени.

 

От години не стихват и свадите към прословутите курсове, проведени от учители от СМГ отвън образователната активност. Според закона тези частни уроци са комерсиална активност, само че още веднъж според закона, гимназията няма право да я прави. При това курсовете са приватизирали пространства на учебното заведение, за които не се заплаща наем.

 

Зад курсовете стои сдружението „ СМГ учители “, записано на адрес в столичния кв. „ Младост “ с капитал 80 лева и името на гимназията, тъй като по този начин е по-престижно. Парите, събрани от курсовете се разпределят от учебното управление. Тъй като за тези уроци не се дават никакви касови бележки, парите биват разпределени като в допълнение заплащане на ангажираните учители.

Инфо: Уикенд

Тагове: Мона Генева д-р Антоан Тонев СМГ „ Паисий Хилендарски “
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР