Оказва се, че на настроението ни и на здравословното ни

...
Оказва се, че на настроението ни и на здравословното ни
Коментари Харесай

Цветът на храната влияе върху здравето

Оказва се, че на настроението ни и на здравословното ни положение въздейства освен цветът на мебелите и стените, само че даже цветът на приготвените ястия. А цветовата им гама е способна да прави същински чудеса.

Доказано е, че вярно подбраните цветови нюанси на храната, осветлението и ситуацията усъвършенстват апетита и процесите на храносмилане.

Учени от Полша провели опит. Обикновени за човешкото око хранителни артикули били изменени благодарение на осветяване в цветове, каквито не съществуват в природата.

Така да вземем за пример граховите зърна замязяли на доста наедрял червен хайвер, месото придобило сивкав цвят, млякото станало лилаво, а яйцата на очи – блестящо червени.

Огладнели хора трябвало да ядат от странната храна и съвсем никой не докоснал ястията, а тези, които въпреки всичко се престрашили да ги опитат, почувствали, че им става неприятно.

Учените стигнали до извода, че с цел да се усъвършенства апетитът и усвояването на храната, съдовете, в които се сервира храната, би трябвало да са червени, оранжеви или жълти.

 Морковена салата

Хората, които желаят да се вталят, би трябвало да се хранят в сини, черни и тъмночервени чинии и да се хранят при едва осветяване. Цветът на храната има голямо значение.

Така да вземем за пример алените храни приповдигат настроението и виталния тонус. Това са домати, вишни, алено вино, червени чушки, любеница и месо. Те оказват помощ в битката с депресиите.

Оранжевият цвят, в който са обагрени тиквата, морковите, портокалите, мангото и кайсиите, усъвършенства храносмилането и усвояването на потребните субстанции.

Повечето оранжеви храни съдържат бета каротин, който усъвършенства имунната система. Жълтите храни, както и оранжевите, съдържат огромно количество витамин С. Медът, кашкавалът, пъпешът, жълтъкът и всички плодове и зеленчуци в нюансите на жълтото усъвършенстват настроението.

Патладжаните и къпините, както и гроздето оказват помощ да се оправим с подутия стомах и болките в стомаха, усъвършенстват зрението и имунитета. Сините сливи и боровинките оказват помощ в битката със напрежението.

Зелените плодове и зеленчуци съдържат най-вече потребни субстанции – витамини от групата В, А, С, К, Е, калий и фолати, лутеин. Зелените храни оказват помощ да се отървете от отрицателните страсти, възстановяват артериалното налягане, усъвършенстват зрението.

Белите храни не са подобаващи за хората, които желаят да се вталят. Вареният ориз, картофите, млякото, спагетите, кокосовият орех са богати на въглехидрати. Но по тази причина пък чесънът и лукът се борят с редица бактерии и възстановяват нашето високо кръвно налягане.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР