Оказва се, че до последно новият списък Магнитски“, който излезе

...
Оказва се, че до последно новият списък Магнитски“, който излезе
Коментари Харесай

Санкциите на Делян Добрев по закона "Магнитски" ще му се разминат, но временно

Оказва се, че до последно новият лист „ Магнитски “, който излезе преди близо месец, е бил формиран от 7 имена, а не от 5, както бе показан във финалния си тип.

В редиците на глобените по световния закон поради корупция, подкупи и манипулиране на законодателството се озоваха ексенергийният министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров, ексдиректорите на АЕЦ „ Козлодуй “ – Иван Генов и Александър Николов, водачът на партия „ Русофили за възобновление на отечеството “ Николай Малинов и ексфинансовият министър от ГЕРБ – Владислав Горанов.



Източници от американското посолство обаче разкриват, че в листата са попадали още две имена, само че те са били извадени в последния миг. Едното от тях към този момент е ясно – това на Делян Добрев, на който глобите ще му се разминат единствено краткотрайно.  

Както самичък оповести водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, той авансово е знаел кои са имената в листата. Присъствието на Горанов нанесе тежък удар по партията тъкмо преди изборите, само че за него не е имало опция да бъде изваден от листата.  

За Делян Добрев обаче нещата се развили надалеч по-благоприятно, въпреки и единствено краткотрайно. 
Разменната монета за изтеглянето му от глобите е договорката „ Уестингхаус “.
Малко преди формалното излизане на листата „ Магнитски “, Борисов даде изненадващата задача на ГЕРБ да работят за американски реактори в АЕЦ „ Козлодуй “ – развой, който години наред бе блокиран точно от държавните управления му.

Още през 2014 година бе подписан контракт сред плановата компания на АЕЦ „ Козлодуй “ и „ Уестингхаус “ за строителство на 7-ми блок на централата с технологията АР1000. Въпреки това нищо не бе задвижено. Всеки опит обратно в годините за старт на процедурата бе саботиран, само че за сметка на това се възроди планът за АЕЦ „ Белене “, за който страната ни похарчи 2 милиарда лева на вятъра в идващите години. 

Сега за броени дни Народното събрание одобри план на решение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ като вносител на проекторешението бе точно Делян Добрев. 
Изваждането му от листата обаче е единствено краткотрайно, защото мнението на американското финансово министерство въпреки всичко е твърдо – глобите ще бъдат наложени поради бойкот на енергийната сигурност и работа в интерес на „ Газпром “.

Това обаче ще се случи след вота на 2 април – и поради „ Уестингхаус “ и с цел да няма упреци, че се въздейства на изборния развой с цели две имена от ГЕРБ в листата.
Преди да затвори вратата на американското посолство у нас след себе си, Херо Мустафа уточни, че Русата федерация, оповестила война на Украйна, е употребила енергетиката като политическо оръжие в Европа.  

Един от най-ярките проводници на съветския енергиен интерес у нас е точно Делян Добрев, който когато „ Газпром “ прекъсна доставките на България поради отхвърли да нарушим европейските наказания, пръв прикани да стартираме да им плащаме в рубли.  

Всъщност още през 2022 проверяващата медия BIRD.BG заяви, че Добрев е претендент за наказания по „ Магнитски “. Той става обект на разработка от американците поради съученика си от Хасково и бизнес сътрудник Николай Павлов (бивш началник на „ Булгаргаз “ и претендент за министър на енергетиката в неосъществения кабинет на ГЕРБ). 

Още през 2017 година Добрев и Павлов пробват да дадат градежа на интерконектора с Гърция на различен съученик – Валентин Хамбарлиев, за да го провалят изцяло. 
Нито опасността от идни наказания обаче, нито предхождащите грандиозни кавги „ Хасковгейт “ (когато лъсна, че роднините на Добрев ска завладяли основни постове в локалната власт и печелят големи публични поръчки) и „ Апартаментгейт “ и „ Кумгейт “, попречиха на Добрев да оглави листата на ГЕРБ в Хасково и на идните избори. 

Още занапред текат залози по какъв начин ще се отрекат от него, когато настъпи моментът. Ако за Владислав Горанов, Бойко Борисов реши да заложи на най-изпитания способ – изказванието, че той не е член на ГЕРБ (което мигновено бе опровергано от самия Горанов и стана мотив за безчет смешки в обществените мрежи), за Добрев има повече време за подготовка и залозите са, че ще е нещо по-впечатляващо.
Източник: Уикенд 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР