Оказва се, че държавата към момента не е способна да

...
Оказва се, че държавата към момента не е способна да
Коментари Харесай

Държавата е неспособна да се справи с опасните язовири

Оказва се, че страната все още не е способна да се оправи с рисковите язовири у нас. Държавната организация по метрология и механически контрол (ДАМТН) счита, че има пропуски в правната уредба, които не й разрешават да се постановат насилствени административни ограничения за прекъсване от употреба или източване на такива водоеми. Според Върховната административна прокуратура обаче това не е по този начин и по тази причина е издала наставления към министерството на околната среда, на районното развиване и на стопанската система, които имат отношение към собствеността и контрола на язовирите.

Какви са обаче прокурорските рекомендации обаче по този начин и не стана.

Първо министър председателят Бойко Борисов разгласи в сряда, че е получил писмо от основния прокурор Сотир Цацаров с информация за резултатите от инспекцията на държавното обвиняване за положението на язовирите. В писмото имало рекомендации за предприемане на незабавни ограничения, които били разпоредени за осъществяване от министерствата на околната среда, на стопанската система и на районното развиване. Какви са тези рекомендации той не сподели, а екоминистърът Нено Димов съобщи, че още не ги е получил.

По-късно заместник-главният прокурор Ася Петкова повтори данните от отчет на ДАМТН, разгласен през февруари 2017 година, съгласно който 81 язовира са в предаварийно положение. Агенцията тогава предложи на притежателите им да ги източат и да подхващат незабавни дейности по ремонта им, никой не се е впечатлил от предизвестията. Към оня миг общо 205 водоема бяха разпознати като рискови, защото са в отчасти неизправно положението.

От думите на Петкова стана ясно, че въпреки от организацията по метрология да са създали опити да наложат санкции в 11 случая на нарушавания, това не се е получило и все още няма осъдени за неизпълнени наставления за незабавни поправки.

Така не престават да работят язовири, които действително би трябвало да са изведени от употреба, и всеобщо не се извършват наложителни наставления, дадени от ДАМТН, само че в това време не са налагани насилствени административни ограничения за източване на водоема да вземем за пример.

" Посочено е и че такива ограничения, макар съществуването на съображение за това, не се постановат " заради непълна правна уредба “, която, съгласно ръководителя на ДАМТН, обуславя неспособност да се наложат такива ограничения. Считаме, че това мнение е погрешно, то не може да бъде споделено, защото се касае за регламентирана в Закона за водите - подготвеност, освен това изключителна, на ръководителя на ДАМТН да постанова насилствени административни ограничения във връзка с язовирни уреди, намиращи се в предаварийно положение “, добави тя и посочи, че от прокуратурата смятат, че законовата уредба е пределно ясна и регламентирана.

Петкова добави, че са едвам шест формираните от ДАМТН актове за определяне на административно нарушаване при 205-те язовира с най-висока степен на нередовност.

" По отношение на 129 от тези 205 язовира сме изправени пред несъблюдение дълготрайно във времето на дадени наставления през последните 2 години за гарантиране на механически безвредно положение на язовирите ", добави зам.- основният прокурор. Затова и от министъра само че стопанската система била поискана инспекция на работата на ДАМНТ, само че той защитил подопечната си организация, че " се касае за непълна правна уредба, която препятства опцията да се постановат насилствени административни ограничения “.

Прокуратурата упреква ДАМТН, че не е подхванала нищо по отношение на занимателен ремонт на язовир " Бели Искър ", където от дълго време има установени проблеми.

Върху ремонта на язовир " Бели Искър ", който зарежда София и община Самоков, подчертава и Борисов в сутришното си изказване.

Съоръжението е държавна благосъстоятелност, само че се стопанисва от концесионера на столичната ВиК-мрежа " Софийска вода ".

Според прокуратурата отговорността за осъществяването на ремонта му се трансферира сред няколко организации и по тази причина сезирала преди няколко дни страната и общината да подхващат незабавни ограничения.

Данни на сдружението сочат, че сега водата в оборудването е на пет метра под чашката на язовира при нормативни наставления за два метра под чашката. От районното министерство също оповестиха, че сигурността на язовири се поддържа посредством по-ниско равнище.

През 2002 година бе осъществен първия стадий на плануваната реорганизация на стената на бент. " Бели Искър ", в който концесионерът влага 12 млн. лева, в резултата само че което цената на водата нарастна с 18 %. В момента по стената има ситуирани сензори, които в действително време положението й. Вторият стадий се забавя, защото страната като притежател на язовира би трябвало да обезпечи парите за ремонта му. Петкова обаче съобщи в този момент, че водният регулатор бърка в преценката си, че концесионерът не би трябвало да влага в укрепването на язовирната стена и повишението на неговата земетръсна резистентност.

Ако обаче " Софийска вода " влага нужните сред 15 и 18 млн. лева в ремонта на стената, тези пари ще влязат в цената на водата и крайната сметка ще бъде платена от потребителите на водата от язовира. Това обаче не са единствено софиянци, а и поданици на община Самоков, където има различен воден оператор. Затова визията на концесионера и Комисията за енергийно и водно контролиране е, че притежателят би трябвало да даде парите за втория стадий.

От районното министерство показаха, че по силата на концесионния контракт сред " Софийска вода " и Столична община концесионерът обезпечава стопанисването, поддържането и употребата на язовир " Бели Искър “. " За осъществяване на реконструкцията на язовирната стена следва в най-кратък период да бъде подписано съглашение сред всички заинтригувани страни. Технически експертен съвет ще дефинира най-хубавото техническо решение, по което да бъдат осъществени строително-монтажните работи ", добавя се в позиция на ведомството.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разяснява пред публицисти, че следва регионалният шеф на Софийска област да избере плана за реконструкцията на язовирната стена. " Разчетената сума е 15 млн. лева Общината разчита на държавния бюджет за обезпечаването им, защото язовирът е обществена държавна благосъстоятелност ", добави Фандъкова.

Според Ася Петкова стартира процедура, която може да приключи с санкция за министъра на районното развиване и благоустройството за това, че не са подхванати дейности по укрепването на язовира.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР