Оживлението сред тези в България, които явно или прикрито симпатизират

...
Оживлението сред тези в България, които явно или прикрито симпатизират
Коментари Харесай

Украинска одисея: Костадинов и черният печат

Оживлението измежду тези в България, които очевидно или скрито симпатизират на Путин, е парадоксално и възмутително, само че не и изненадващо.

Явно политиците, които се препитават от сходни благосклонности, надалеч не са изчезващ тип, отбелязва Петър Чолаков в.

Украинската „ одисея” на Костадин Костадинов смайва във време, в което на практика целият цивилизован свят се сплоти против войната, стартирана от Кремъл против Украйна. Ако задачата на водача на „ Възраждане” беше заявената – да помогне най-малко на някои от стотиците хиляди украински жители, които се дефинират като българи там – това би било почтено за почитание.

Той също по този начин не би станал по-малко патриот, в случай че отделеше време и сили да направи нещо положително, нещо свястно за бягащите от войната украинци въобще. Ала имайки поради биографията и досегашното политическото държание на „ Копейкин”, както у нас е прочут Костадинов, допускам, че „ походът” му е на първо място политическа каскада, която да пожъне дивиденти измежду родните путинофили.

Каква част от тази история е истина?

В миг, когато милиони хора по света се мъчат да оказват помощ на жертвите на съветската експанзия, „ епосът” на Костадинов намирисва на нарцистичен опит за персонална възхвала, воден от пътеводната светлина на Кремъл.

Не е изцяло изключено водачът на „ Възраждане” и да е скалъпил и/или мощно „ разкрасил” цялата история. На апелите на свои съидейници в обществените мрежи да опровергае подозренията, като покаже фотоси, към този момент той отхвърля, тъй като по този начин щял да изложи на риск съидейниците си в Украйна. Колко комфортно.

Възможно е също Костадинов да пропуща значими „ детайли” към „ черния щемпел в паспорта”, който по думите му украинските управляващи са му сложили. Обвиненията му към българската страна, която го била „ предала” и "подписала смъртната му присъда ", са колкото мелодраматични, толкоз и смехотворни.

Съмнителни правила

Ако, както твърди той, нашите специфични служби в действителност са предизвестили украинците за височайшата му аудиенция, те в действителност са си свършили работата изненадващо добре. Костадинов е водач на парламентарно показана партия у нас. Опитите за провокации, в които като нищо би се забъркал, биха могли да опетнят България пред очите на целия свят. Ако са „ позвънили” на сътрудниците си, нашите служби са създали услуга и на самия Костадинов. В противоположен случай украинците можеха да се отнесат надалеч по-сурово към неканения посетител.

В политологичен, а и в по-широк – „ художествен” проект, епосът на Костадинов може да бъде обсъждан като опит за нов „ жанр”, противопоставен по заряд и резултат на „ Одисеята “. Вместо, както е в Омировата традиция, подвизите на героя да водят до неговото извисяване и катарзис, в „ копейкиадата” той подхваща несръчни, причудливи дейности, воден от съмнителни правила, с които се обгръща в още по-голям позор.

Казвам позор, тъй като огромна част от хората в света са съпричастни към украинците. В България войната на Кремъл също докара до внезапна ерозия в другояче мощните благосклонности към съветския президент Путин. Дали обаче това значи, че електоралната ниша за „ кремълските патриоти” у нас се свива?

Дори да има изгледи за такава смяна в политическия ландшафт, тя ще проличи на идващите избори. Сигурно е, че „ мисията” на Костадинов и шумотевицата, която подвигна към себе си, обаче ще се понравят най-малко на част от гласоподавателите. Някои у нас харесват таман такива политици. Ето за какво е прекомерно допустимо Костадинов да натрупа още политически капитал с тази и други сходни акции.

Ожесточена конкуренция в "кремълския сегмент "

Легитимността на Кремъл се срина в световен проект. В България конкуренцията в прокремълския сегмент на политическия пазар е още по-ожесточена. Някои се гордеят с това, че от години са твърдо срещу глобите, наложени на Москва (лидерката на Столетницата – Нинова). Скоро можем да забележим и партия на натовски военачалник, отишъл на антинатовски митинг, който, говорейки за военна интервенция в Украйна, в действителност цитира Путин (Янев).

Ето за какво Костадинов и хората му би трябвало доста да се стараят, изключително след разхлабването на противоепидемичните ограничения – те построиха огромна част от акцията си за последните избори върху битката против тях. Дали ще хвърлят снежни топки по премиера Петков на Шипка, запасани с възрожденски чифтета, дали ще се насочат на „ рисковани мисии” или ще припяват на съветската посланичка на концерти – няма значение. Каквото и колкото е нужно – толкова; всичко за фронта, всичко за успеха.

Оживлението тъкмо в този момент измежду тези у нас, които очевидно или скрито симпатизират на Путин, е парадоксално и възмутително, само че не и изненадващо. То вещае, че политическите животни, които се препитават от сходни благосклонности, надалеч не са изчезващ тип.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР