Охарактеризирането на даден вариант на коронавируса отнема около два месеца.

...
Охарактеризирането на даден вариант на коронавируса отнема около два месеца.
Коментари Харесай

Вирусолог: Индийският вариант не е по-опасен, но е по-заразен

Охарактеризирането на даден вид на ковид лишава към два месеца. Това сподели в „ Тази заран “ доцент Любомира Гломб, завеждащ отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания, във връзка с открития индийски вид на вируса у нас.

„ Технологичното време за култивиране на тази база данни, която се получава, лишава време и то е не по-малко от месец и нещо “, сподели тя.

По думите ѝ нашите лаборатории са изцяло подготвени да хващат новите разновидности на коронавиуса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекалено огромно количество.

„ Трябва 5 до 10% от позитивните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме потенциал да секвенираме към 200 проби седмично “, изясни доцент Гломб.

Вирусологът сподели, че клиничната картина на индийския вид не се разграничава, тъй че да може да се разграничи от останалите.

„ Световният опит демонстрира, че „ Делта “ разновидността няма изменена клинична картина. Няма и тежко протичане, само че е доста по-заразен “, добави доцент Любомира Гломб.

В момента у нас господства английският вид на ковид.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР