Огромно, покрито с лед езеро в Антарктида, изчезна внезапно и

...
Огромно, покрито с лед езеро в Антарктида, изчезна внезапно и
Коментари Харесай

Eзеро в Антарктида изчезна за 72 часа

Огромно, покрито с лед езеро в Антарктида, изчезна ненадейно и учените се тормозят, че това може да се повтори. При изгубването, което съгласно откривателите се е случило през зимата на 2019 година на ледения шелф Амери в Източна Антарктида, към 600 до 750 милиона кубически метра вода - почти два пъти размера на залива Сан Диего – са изтекли в океана, оповестява Space.

Учените, употребявали сателитни фотоси, с цел да снимат шокиращия акт на изгубване, споделят, че езерото се е източило за към 3 дни, откакто леденият шелф под него се е отдръпнал.

" Ние имаме вяра, че тежестта на водата, насъбрана в това надълбоко езеро, е отворило пролука в ледения шелф под езерото, развой, прочут като хидрофракинг, вследствие на което водата се е оттекла към океана изпод ", споделя Роланд Уорнър, глациолог от Университета в Тасмания и водещ създател на ново изследване, описващо събитието. Ученият прибавя, че след изпускането на водата " потокът в океана изпод е бил като потока над Ниагарския водопад, тъй че би трябвало да е било впечатляваща панорама ".

Хидрофракинг (естествен развой, употребяващ същите физически правила като хидравличното разтрошаване или фракинг, употребявано за добиване на нефт или газ) поражда, когато водата, която е по-плътна и в резултат на това по-тежка от леда, раздира великански пукнатини в ледените покривки и по-късно се оттича в морето. Процесът оставя след себе си гигантска пролука, която компрометира структурната целокупност на леда като цяло. Какво се случва по-късно -
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР