150-годишното дърво банян в Мауи се разлиства, след като е овъглено от горските пожари. Това е само началото на дълго възстановяване

...
Огромно бананово дърво, овъглено от горските пожари в Мауи, пуска
Коментари Харесай

Огромно бананово дърво, овъглено от горските пожари в Мауи, пуска нови зелени листа, давайки надежда, че всичко не е изгубено напълно в пламъците.

150-годишната културна забележителност доминира на площада на съда на известната улица Front Street на Lahaina.

Дървото е засадено през 1873 г. и е най-голямото по рода си в САЩ, издигащо се на повече от 60 фута.

Историческото дърво, част от семейството на смокините, създава илюзията, че е множество дървета поради способността си да развива допълнителни стволове от корените си, което му позволява да се разпространява. В момента има около 46 основни ствола.

„Знак за ново начало“

Обикновено се нарича място за събиране на жителите на Лахайна, служещо като център за туристи, фестивали и дори предложения за сватби.

Собственикът на бизнес за озеленяване Крис Имонти каза, че банианът е емблематична фигура в Лахайна повече от век и виждането на листата да растат означава много за общността.

„Хората го виждат като знак за надежда“, каза Имонти. „Знак за ново начало.“

Имонти работи с държавния арборист на Хаваите, Стив Нимз, заедно с екип от доброволци, за да помогне за запазването на дървото Banyan.

Историческото дърво Банян на Мауи расте с нови листа, след като беше овъглено в горски пожари. Историческото дърво Banyan на Мауи расте с нови листа, след като беше овъглено в горски пожари. Крис Имонти

„Бих казал, че около 75% от дървото в момента показва нов растеж и ние сме много щастливи от това“, каза Имонти.

„Североизточният ъгъл на дървото получава по-голямата част от топлината, така че все още наблюдаваме тази част от дървото доста отблизо“, отбеляза той.

По време на пожара почвата стана изключително гореща, което промени способността на земята да абсорбира вода, според озеленителя.

Доброволци и местни изпълнители изливат повече от 5000 галона вода върху дървото всеки ден, в опит да рехидратират корените.

А компостният чай, органично течно хранително вещество за компост, помага на водата да проникне в изгорената мръсотия.

„Поставяме го в почвата, за да стимулираме растежа на корените, както и да създадем много стабилна структура на почвата“, каза Имонти.

„Дървото е като единствения ви компас в града“

Горските пожари унищожиха по-голямата част от Лахайна, оставяйки общност от повече от 13 000 души с малко или нищо за спасяване. Пламъците изпепелиха домове, предприятия и разселиха повече от половината жители на Лахайна.

„Сега, когато се огледате, нямате никакви ориентири“, каза Имонти пред CNN. „Дървото е като единствения ви компас в града.“

Дърво Куму Дърво Kumu 'ulu, овъглено от горските пожари на Мауи. Крис Имонти

Банянът не е единственото дърво, за спасяването на което работят местни доброволци.

„Ние също се грижим за много други исторически дървета в Лахайна“, добави Имонти.

Едно от тях е дървото Kumu ‘ulu, което е свързано с легендата за Ку, хавайския бог на земеделието и риболова, който се трансформира в дърво Kumu ulu, за да изхрани семейството си по време на глад. Дървото произвежда хлебното дърво, ‘ulu, популярно хранително вещество на острова.

„Но повечето от тях са овъглени доста лошо“, отбеляза Имонти. „Искам да кажа, че всичко е изчезнало“, продължи той. „Тичаме да поливаме няколко дървета в града и това е всичко, което е останало.“

Междувременно жителите се завръщат в изгорените земи, където някога са били домовете им.

„Всеки наистина трябва да изгради отново живота си“, каза Имонти, което идва с „цяла друга вълна от тъга за семействата“.

И докато опазването на дърветата е важно за културата и спокойствието на острова, Имонти призна, че това не е основен приоритет за много местни жители в момента.

„Мисля, че дървото е последното нещо, за което много хора си мислят в момента“, призна озеленителят.

Но той се надява, че дървото „може да бъде добро средство за промяна“ и да продължи да бъде знак за надежда за дългия път на възстановяване, който предстои на Лахайна.

Градът „трябва да бъде преработен и това ще отнеме години“, каза Имонти пред CNN. „Дайте ни време да се излекуваме и да се надяваме, че това дърво ще се върне към живот и ще можем да започнем да се движим напред по положителен начин.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР