Огромният инфраструктурен и транспортен проект, свързващ Южен Ирак с Турция,

...
Огромният инфраструктурен и транспортен проект, свързващ Южен Ирак с Турция,
Коментари Харесай

Проектът на Ердоган за 17 млрд. долара, който ще промени търговията и свързаността в света

Огромният инфраструктурен и транспортен план, свързващ Южен Ирак с Турция, ще проправи пътя към " построяването на един нов свят ", съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, представен от „ Сабах “.


Пътят за развиване на стойност 17 милиарда $ има за цел да свърже пристанище Гранд Фоу, главно пристанище за артикули в богатия на нефт южен Ирак, с железопътен и пътен превоз с границата с Турция, трансформирайки страната в директен център посредством редуциране на времето за пътешестване сред Азия и Европа в опит да се конкурира със Суецкия канал.

Представен в края на май, Гранд Фоу в Басра, което ще бъде обвързвано с Турция и по-късно с Европа посредством мрежа от железопътни линии и автомагистрали.

" Това е кулоар, който ще минава през Персийския залив и страните от Залива и през Ирак и ще отива в Европа през Турция. Независимо дали става дума за Обединените арабски емирства, Катар, Саудитска Арабия, Ирак, всички те са доста, доста решителни по този въпрос ", съобщи Ердоган на годишната среща на върха " Конкордия " в Ню Йорк.

" Най-важното е, че ние също сме ангажирани. Виждал съм тази увереност в Америка, виждал съм тази увереност в Германия, Япония. Следователно с такава стъпка, която ще предприемем, ще имаме опция да изградим един нов свят ".

Планираният план ще включва построяването на към 1200 км (около 745 мили) железопътни линии и автомагистрали. Той планува високоскоростни влакове, които да транспортират артикули и пасажери със скорост до 300 км в час, връзки с локални промишлени центрове и енергиен съставен елемент, който може да включва петролопроводи и газопроводи.

Отделно иракският външен министър Фуад Хюсеин съобщи, че планът " Път за развиване " е " доста стратегически план ".

" Това е доста стратегически план. Той има за цел да свърже южната част на Ирак с Басра и Турция, а оттова - с Европа. Това е доста значим план както за Ирак, по този начин и за целия район ", съобщи Хюсеин пред Анадолската организация (АА) в понеделник.

Подчертавайки, че в действителност желае Ердоган да посети Багдад, той съобщи, че това ще даде спомагателен подтик на връзките, развивайки двустранните връзки.

Миналата седмица министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан изрази оптимизъм във връзка с плана, който съгласно него е от огромно значение за просперитета и стабилността в Близкия изток, като съобщи, че чакат да преминат към етапа на осъществяване през идващите месеци.

Хюсеин съобщи, че Турция и Ирак имат разнообразни области на съдействие и че се надява да реализират прогрес в областите, в които си сътрудничат.

" Но има и някои проблеми. Трябва да се оправим с тези въпроси дружно и да намерим решения за тях дружно. Така че имаме потребност от повече съдействие по някои въпроси, изключително по въпросите на сигурността ", добави той.

Запитан за съдействието в региона на енергетиката сред Турция и Ирак, той се спря на спрения експорт на нефт от Регионалното държавно управление на Кюрдистан (РПК). Хюсеин съобщи, че те са решени да намерят решение на този проблем посредством " разговор и връзка ".

На 25 март след арбитражно решение на Международната комерсиална камара (МТК) Турция спря износа на недопечен нефт от Ирак на 450 000 барела на ден по петролопровода Киркук-Джейхан. МТК подреди на Анкара да заплати на Багдад обезщетение на стойност 1,5 милиарда $ за това, което съгласно нея е забранен експорт от страна на РПК сред 2014 и 2018 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР