Огромният дефицит на кадри в Спешна помощ лимитира възможността да

...
Огромният дефицит на кадри в Спешна помощ лимитира възможността да
Коментари Харесай

Проф. Младенов: В страната няма спешно звено, което архитектурно да отговаря на изискванията

Огромният недостиг на фрагменти в Спешна помощ лимитира опцията да се работи по едно и също време върху 1-2-3 или повече пациенти “, сподели основният координатор на експертния съвет по " Спешна медицина “ проф. Николай Младенов.

Случаят с умрялата жена във Враца осветли проблеми в системата на незабавната помощ. " В случая имаме една пациентка, която идва в сериозно положение, има промени в съзнанието, евентуално е и с промени в кръвното и би трябвало да се подхващат ограничения. Това може да се случи в границите на 10 минути “, сподели проф. Младенов.

По думите му е допустимо регистрацията, която забавя лекуването, да се направи и по-късно, в случай че се изисква по-бърза здравна интервенция.

Триажът са дейности, които се извършват на територията на незабавния център. Има триажни категории, въз основата на които се дефинира положението, споделя Младенов.

Според Младенов в страната съвсем няма незабавно звено, което архитектурно да дава отговор на условията за незабавен център. " Няма архитектура, нужната инсталация е незадоволителна, липсват лекарства. И като прибавим кадровия проблем – в незабавната помощ към 5% от лекарите са под 30 години. Нещата стават прекомерно сериозни “, споделя той.

На въпрос дали би трябвало да се премисли процедурата по банкет в болница на незабавните случаи, Младенов разяснява, че в случай че има административни пречки, както при случая във Враца, тогава би трябвало да се премислят. " Такова сериозно положение е допустимо да преодолее регистрацията, споделя той.

Младенов показа и статистика за незабавните случаи в страната. Според данните незабавните звена обслужват над 780 хиляди пациенти на година. От тях към 25% се нуждаят в действителност от незабавна здравна помощ, а останалите 75% са неотложни и те би трябвало да се прегледат при персоналните си лекари. " Над 500 са практиките, в които няма персонални лекари. Около 500 хиляди души нямат персонален доктор, а неосигурените в страната са към 2 милиона “, разяснява Младенов пред bTV.

По този метод незабавната помощ се блокира от случаи, които фактически не са незабавни.

" Има потребност от промяна, тя би трябвало да е на 180 градуса. Надявам се най-сетне управлението на Министерство на здравеопазването да посегне към по-кардинални промени “, сподели още Младенов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР