Огромни щети понасят български компании, които стават жертва на финансови

...
Огромни щети понасят български компании, които стават жертва на финансови
Коментари Харесай

Български фирми губят хиляди евро от фишинг атаки

Огромни вреди понасят български компании, които стават жертва на финансови измами с сменен интернационален номер на банкова сметка. 

Най-разпространеното сега киберпрестъпление у нас, от което са наранени стотици български компании, е подправено известие за промяна на IBAN.

Как да се предпазим от финансови измами

Това заяви във Варна старши комисар Владимир Димитров, шеф на дирекция " Киберсигурност в ГДБОП, който изнесе лекция пред студенти във Висшето военноморско учебно заведение " Никола Вапцаров ".

Почти на всеки 3-4 дни има български компании, които страдат от сходно закононарушение, и биват ощетени с десетки хиляди евро. Индикатор за осъществяване на сходно закононарушение е искане от страна на техния контрагент да бъде заменена тяхната банкова сметка, изясни Димитров.

 istock istock
По думите му в схемата се включват северноафрикански проведени групи, които реализират задачата си вследствие на фишинга, който стресира потребителя със известия за условие на незабавни дейности.

Той посочи, че в страната ни има положителни експерти в тази сфера, така наречен " бели " хакери, които противодействат на киберпрестъпниците.  Вече е достигнато и до причинителя на десетките закани до български учебни заведения у нас , той е от страна отвън България, само че поради следствието тя не беше конкретизирана. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР