Огромна дървена табела на смолянското курортно село Стойките прави с

...
Огромна дървена табела на смолянското курортно село Стойките прави с
Коментари Харесай

Майстор с резачка твори огромна дървена скулптура-табела за ...

Огромна дървена табела на смолянското курортно село Стойките прави с резачка Васил Говедарски от село Овчарци, Сепарева баня. Той получил преди известно време покана от инициативния комитет на будното село да направи атрактивната табела. 38-годишният създател към този момент е изработил над 300 статуи с резачка. „ Доста време ме навиват от инициативния комитет, към този момент взех решение да извърша скулптурата. Идеята е да има огромен надпис: Стойките и статуя на гайда - знак с който е фамозно селото, както и Родопите “, сподели Говедарски.

В Стойките откриха в края на юни т. година уникален Музей на гайдата . Той беше основан  на 100 % с дарения от локалните. С неповторимата музейна колекция се уважава Апостол Кисьов – обединителят на гайдарите в Родопите и основател на състава-емблема „ 100 каба гайди “.

Селото е сложило негов монумент против музея. За трета година организираха и Национален гайдарски събор „ Апостол Кисьов “.  Експозицията в музея е основана напълно с дарения, в нея са подредени предмети от над 100 донори, представители на седемте фолклорни области в страната. Музеят предлага цялостно потапяне в света на гайдата по атрактивен и автентичен метод. В него е показано всичко обвързвано с гайдарското изкуство от началото на 20-ти век до през днешния ден. Сред експонатите е гайдата, под чийто акомпанимент е записана песента „ Излел е Делю бунтовник “ в осъществяване на Валя Балканска, която лети в Космоса. Може да се види по какъв начин е изглеждала и работилницата на майстора на гайди  и именит гайдаджия – бай Дафо Трендафилов.

Дървената статуя, която в този момент се създава като табела на Стойките, също се прави напълно с дарения от локалните. Миналата година при действия на Граждански процесуален кодекс " Борика " от кооперацията попаднали на неповторимо дърво, което е на 145 години. Алтернативата е била да се разбичи. Семейство от англичанин и българка, които живеят трайно в селото, купили дървото за пластиката и то било докарано с кран в центъра на селото. След това с дарения и кутии събрали в допълнение средства да се заплати на статуя и за другите действия - докарването на дървото, на камъни, слагане и впрочем.

За направата и слагането на табелата са събрани дарения от десетки хора. Местният предприемчив комитет излъчва комисия, която регистрира направените дарения пред цялото село, сподели кметицата на селото инж. Дафина Кехайова.

Говедарски е създател на дървената пластика на входа на Смолян от голямо дърво с размери 4,20 на 1 м, станала известна със скулптурата на мечето. Туристите непрекъснато си вършат селфита на нея. Скулптурът е изработил с резачка и табела на Велинград, и на доста други места. Той е изваял до момента и стотици животни от дърво с моторния трион.  По специалност е строителен механик.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР