Огромен дефицит на лекари и повсеместна липса на медицински сестри,

...
Огромен дефицит на лекари и повсеместна липса на медицински сестри,
Коментари Харесай

Управляващите планират по-високи заплати за лекари и сестри, за да намалят дефицита на медици

Огромен недостиг на лекари и повсеместна липса на медицински сестри, които водят до това, че някои лечебни заведения могат да се самозакрият през идващите пет години поради липса на личен състав, в случай че не бъдат подхванати незабавни ограничения. Това установяваха народните представители, здравният министър проф. Асена Сербезова, представителите на съсловните организации на лекарите и експертите по здравни грижи и болничните мениджъри на полемика, проведена от здравния уебсайт clinica.bg.
Проблемите
Според данни от анкета на проведения от изданието " Индекс на лечебните заведения " над 73% от лечебните заведения са декларирали, че имат дефицит на лекари, а към 90 на 100 - на медицински сестри. Това води до прегаряне на личния състав и утежнява качеството на грижите за пациентите. В допълнение, в 82.6% от интервюираните лечебни заведения до 40 медици работят на контракт и на друго място. Близо 35% от лечебните заведения наемат експерти от други лечебни заведения, тъй като не разполагат с тях. В 85% от лечебните заведения има експерти на цивилен контракт, като при множеството става дума за до 10 души със специалности хирургия, акушерство и гинекология, токсикология, неврология, кардиология, анестезиология и интензивно лекуване, инфекциозни заболявания, педиатрия, образна диагностика и гастроентерология.

Още по-големият проблем от незадоволителния брой лекари и сестри е междинната им възраст - 63% от лекарите са на възраст над 50 година, а 88% от персоналните лекари са над 50 година, разяснява ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. Недостигът на медицински сестри е към 30 хиляди, 30% от работещите сестри са в пенсионна възраст, след 10 години при тези темпове броят на сестрите ще бъде 10 хиляди, сподели проф. Милка Василева, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Проблемът с лекарите е, че са съсредоточени в огромните градове, а в дребните обитаеми места има голям недостиг на експерти и сестри. 32% от лекарите със компетентност да вземем за пример практикуват в София. Д-р Маджаров заяви, че по данни на БЛС към 24 февруари в страната има 31 356 лекари, от които 26 000 са със компетентност. През коронавирус годините 2020 и 2021 са умряли надлежно 505 и 723 лекари. Само след 10 години 54% от лекарите ще бъдат в пенсионна възраст.
Реклама Промените - повече пари за лекарите и сестрите, само че без закриване на лечебни заведения
Здравният министър проф. Асена Сербезова разяснява, че явно става въпрос за районно и териториално систематизиране на лечебните заведения, само че по статистика дефицитът на фрагменти не се отразява на високия брой хоспитализации на 1000 души и те са приблизително 346 на 1000 през 2019 година при 88 на 1000 души в Холандия да вземем за пример. Болничните кревати са с 45% над междинното равнище за Европейски Съюз.

Тя сподели, че дефицитът на фрагменти не се отнася до тяхното произвеждане от висшите образователни заведения, а до вярното систематизиране по области и обитаеми места. Като краткосрочни ограничения тя загатна, че възнамеряват да лимитират роенето на лечебни заведения и да се усили приемът на медицински сестри в съответствие 1 към 2 към студентите по медицина и да се усили заплащането им.

Доц. доктор Антон Тонев, ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето ( " Продължаваме промяната " ), разгласи, че ръководещата коалиция е подготвена с редица законодателни начинания и дейности, които да подкрепят промяната в бранша. Първите от тях са смяна в метода на финансиране на болничната помощ, като през 2023 година би трябвало да стартира пилотното въвеждане на диагностично свързани групи на мястото на сегашните клинични пътеки. ДСГ е метод на възнаграждение, който регистрира труда на медицинския екип, тежестта на болестта и съпътстващите затруднения и на процедура урежда заслужено възнаграждение за лекуване на всеки пациент и друга цена за тежките и леките случаи.

Съвсем скоро ще бъде въведена и политика за стимулиране на младите лекари, при която над цената, която получава болничното заведение за избран пациент, ще бъде добавена сума единствено за младите експерти, които вземат участие в лекуването. Управляващата коалиция възнамерява за усъвършенства изискванията на труд и кариерното израстване на лекарите и да вкара мандатност за ръководителите на клиники.
Реклама
Доц. Тонев сподели още, че секторът има потребност от свръхпроизводство на медицински сестри и ръководещите възнамеряват да подкрепят този развой. Освен това ще бъдат вложени средства в изместване на услуги, изключително диагностични, към извънболничната помощ.

Най-актуалната смяна ще бъде повишението на цените на клиничните пътеки, а не завишаване на размерите, за което сега се водят договаряния сред здравната каса и лекарския съюз, означи Тонев и изясни, че сега се изследва каква част от пациентите не получават никаква грижа в лечебните заведения сред 18 вечерта и 8 сутринта, с цел да се усъвършенства тази грижа.

" Няма нито една част от промените, които предлагаме, която да възнамерява затваряне на лечебни заведения. Да, някои лечебни заведения имат компликации да оферират новаторски услуги, могат да се сливат структури на близко разстояние при предпочитание на колектива, ще се получава помощ от страната, която да подкрепи започването на нова активност, да вземем за пример извънболнична, само че няма да се закриват лечебни заведения ", заключи доцент Тонев.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР