Фармацевтите се обявиха против вендинг машините за лекарства. Тази позиция

...
Фармацевтите се обявиха против вендинг машините за лекарства. Тази позиция
Коментари Харесай

Вендинг автоматите за лекарства - решават ли или създават проблеми

Фармацевтите се оповестиха срещу вендинг машините за медикаменти. Тази позиция те показаха на брифинг, даден от Българския фармацевтичен съюз (БФС), Асоциацията на притежателите на аптеки (АСА), Национална аптечна камара (НАК), Инициативен комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и Национална аптечна браншова организация (НАБО).

Те са срещу, тъй като това не взема решение казуса с достъп на обществото до медикаменти, дава се достъп на децата до медикаменти, спорен бизнес модел е, който не взема решение проблемите на аптеките в дребните места, а единствено задълбочава казуса - машините застаршават аптеките в дребните населние места, които работят и със здравната каса, да затворят и по този начин вместо да се реши проблем ще се сътвори още един. Във вендинг машините не може да се оферират медикаменти с лекарско наставление, но има риск за обществото и с тези без наставление. 

Най-големият проблем на автоматите за медикаменти остават възрастните хора, които са с голям брой болести и които одобряват по няколко медикаменти едновременно. Това разяснява професор Генка Петрова, учител в Медицинския университет в София.

Проф. Петрова изясни, че в дребните обитаеми места, в които няма аптеки, живеят най-вече възрастни хора, като някои от тях имат по няколко болести и одобряват по няколко медикаменти и уточни, че такова лекуване би трябвало да се управлява - нещо, което е невероятно за машината. Не инцидентно фармацевтичната специалност се контролира, посочи проф. Петрова. 

Атон Вълев , ръководител на НАК, обърна внимание, че машините за медикаменти дават опция на децата да си закупуват медикаменти, което по принцип е неразрешено по закон, само че е и рисково.  Също по този начин той уточни, че когато преди години веригите аптеки са станали законни, никой не е помислил в посока да се отворят филиали в дребните обитаеми места. Той подсети, че узаконяването на веригите аптеки също е станало предизборно.

Нито една фармацевтична организация не е подкрепила законопроекта и не е дала позитивно мнение. Това сподели Аделина Любенова, ръководител на ИКМФ.

Тя разясни, че въпросът с подобен вид машини е към този момент от 15 години и акцентира, че с тях се нарушават главните правила на фармацията и се подтиква самолечението.

Николай Костов, ръководител на АСА, посочи, че в тази ситуация има непропорционално контролиране. От една страна имаме свръхрегулиран отрасъл, какъвто е фармацевтичния, само че въпреки това има липса на регулация в лицето на автоматите за медикаменти и Костов сложи редица въпроси, чиито отговор е неразбираем: кой ще носи отговорност, тъй като по закон фармацевтът е този, който носи отговорност за отпуснатите лекарства; кой ще зарежда тези автомати; какво ще се поставя в тези автомати и обърна внимание, че в Европа такива автомати има единствено на територията на аптеките, само че има и направен лист какво може да се зарежда в тях, както и че това са само лекарства без лекарско наставление и в дребни опаковки.

Председателят на АСА е безапелационен, че това не е жизнерадостен модел и дефинира законопроекта като политически ПР, който обаче предлага рисково решения за публичното здраве. 

Константин Качулев, ръководител на НАБО, сподели, че законопроектът не е добре създаден и в него вижда лобизъм. По думите му нито една политическа партия не е потърсила фармацевтичните организации за разговор, а самият законопроект даже не е препоръчан от фармацевти.

Качулов уточни, че има проблем с финансирането и изясни, че страната има методика за финансиране на аптеки, които работят със здравната каса в отдалечени и труднодостъпни региони, както и за денонощните такива. Но в това време страната ще финансира машините за медикаменти, които в действителност застрашат аптеките в тези дребни обитаеми места.  

Тази методика е призната през февруари месец 2023 година към Закона за здравното обезпечаване в член 45: 4б. (нова - Дъждовни води, бр. 13 от 2023 година, в действие от 07.02.2023 г.) методика за финансиране на аптеки, които извършват действия по контракт с НЗОК в отдалечени, труднодостъпни региони или са единствен реализатор за съответната активност в община, както и с денонощен режим на работа.

Председателят на НАБО сложи и въпроса за какво страната ще финансира тези машини, само че към момента нито едно детско лекарство не се финансира от НЗОК. Константин Качулев е безапелационен, че е рисково да се слагат автомати за машини отвън територията на аптеките.

Фармацевтите са безапелационни, че в такива машини не може да има медикаменти, които са по лекарско наставление и дадоха образец с инсулина, който би трябвало да се съхранява на студено в ледник. Също по този начин те подчертаха, че и с медикаментите без лекарско наставление може да стане пакост и дадоха образец с аспирина, който разрежда кръвта и в случай че той се комбинира с други медикаменти, които също разреждат кръвта, тази композиция може да приключи съдбовно. Това най-много важи за възрастните хора с няколко болести, които 

Димитър Малинов, ръководител на БФС, показа данни, съгласно които към днешна дата в България има общо 3266 аптеки. Така в България на 2135 души се пада по една аптека, като съгласно Националната аптечна карта на 3230 души би трябвало да има 1 аптека. В страните от Европейски Съюз една аптека се пада на 4122 души или в България има два пъти повече аптеки, в сравнение с междинното в Европейски Съюз.

Също по този начин в страната ни 97.8% от популацията има достъп до аптека, която се намира на към 30 мин.

Към юни 2023 година са отворени 6 нови аптеки в отдалечени или труднодостъпни места, откакто през февруари в ЗЗО се е приела методиката за финансиране на такива аптеки, сочат още данните.

На брифинга се обърна внимание на фармацевтичното обучение, което също е финансирано както от страната, по този начин и от обществото (семестриалната такса, която се заплаща), само че в дълготраен проект автоматите за медикаменти (финансирани от държавата) заплашват да оставят доста фармацевти без работа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР