Огромен 14-метров кит бе открит вчера заседнал на плажа в

...
Огромен 14-метров кит бе открит вчера заседнал на плажа в
Коментари Харесай

Мъртъв 14-метров кит изплува на турски плаж СНИМКИ 

Огромен 14-метров кит бе открит през вчерашния ден затънал на плажа в средиземноморския турски град Мерсин.

Граждани видяха огромен обект, плуващ на към 200 метра от крайбрежния бул. Аднан Мендерес в града. Те оповестиха за обстановката на районното командване и полицейските екипи на бреговата защита. Екипите, при прегледа с катер във водата откриха, че обектът е голям бял кит, от типа " финвал ".



Други лодки на бреговата защита и пожарната команда бяха изпратени в региона, с цел да избутат няколкотонния мъртвец.

Тялото на кита, който водолазите са завързали с въже, първо бе изтеглен с екскаватор на брега на плажа.
Операцията по изтеглянето на кита от пожарникарите и чиновниците от бреговата защита продължи към 4 часа.
Въжето, прикрепено към екскаватор, се е скъсало 2 пъти по време на дейностите.

Предвижда се през днешния ден китът да бъде превозен до университета в Мерсин за проучване.


Областният шеф Мустафа Кълъч и проф. доктор Дениз Аяс, от факултета по риболовни технологии, към университета в Мерсин, също пристигнаха на брега и направи следствие на починалото животно.

„ В литературата китовете от типа " Финвал " се загатват като финландски или набразден “, сподели Аяс. Това е най-големият тип китове в Средиземно море и вторият по величина тип китове в света, след синия кит.

Китът, който е изхвърлен на брега от вълнението, е млад субект. Има дължина от към 13-14 метра.

Аяс съобщи, че ще създадат обстоен обзор за точната причина за гибелта на кита, " Има известия, че те нормално умират след усвояване на пластмаса, само че не можем да кажем точната причина за гибелта на този субект без аутопсия. " споделих.


Ученият съобщи, че китът ще бъде употребен за научни проучвания, а след това, скелета му ще бъде изложена в музея на университета.

Аяс акцентира, че този тип е необичаен във водите на Източното Средиземноморие. Той е доста публикуван в Западното Средиземноморие, Франция и Испания. Такива човеци могат да пътуват самостоятелно или на дребни групи от 5-6 души. Рядко се среща по крайбрежията на Турция и в Източното Средиземноморие. Не знаем точната периодичност на поява, защото те не се приближават доста до брега. Те нормално се хранят с планктон.


Финвалите (Balaenoptera physalus) са тип едри морски бозайници от семейство Набраздени китове (Balaenopteridae). Разпространени са във всички океани.



Финвалът е второто по величина съществуващо в наши дни животно след синия кит (Balaenoptera musculus), достигайки дължина от 27 m. Храни се с дребни риби, калмари и ракообразни.

Както и останалите едри китове, финвалът е мощно обиден от всеобщия улов през 20 век и е заплашен тип. Предполага се, че през днешния ден са останали по-малко от 3 хиляди екземпляра.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР