Ограниченията за пътуване, наложени в Европа по време на пандемията

...
Ограниченията за пътуване, наложени в Европа по време на пандемията
Коментари Харесай

Ограниченията за пътуване в Европа отпадат с все по-бързи темпове

Ограниченията за пътешестване, наложени в Европа по време на пандемията от COVID-19, стартират да отпадат с бързи темпове във от ден на ден страни.

Позовавайки се на високия % на имунизиране и леките признаци на множеството инфекции с разновидността Омикрон, държавните управления на Стария континент стартират да анулират рестрикциите, които се смятат за неефективни в световната битка против ковид, написа CNBC.

Още преди броят на новозаразените да доближи своя връх в Европа в края на януари, Обединеното кралство и Швейцария оповестиха, че отстраняват тестванията за COVID-19 преди тръгване за имунизирани пасажери.

Междувременно, други европейски страни редуцираха интервалите на самоизолация и отстраниха класификацията на страните по рискови групи.

Съветът на Европейския съюз предложи на 25 януари държавите-членки да ползват метод, основан на личността, а не на националността на идващите и заминаващите. Целта е така наречен "зелен документ " на Европейски Съюз, който демонстрира доказателство за имунизация, неотдавнашен негативен тест или възобновяване от зараза, да дава право на безпроблемно напредване в границите на Общността.

По-рано този месец Съветът предложи на държавите-членки да бъдат отворени по-широко и за пътуващите отвън Европейски Съюз, с ангажимента, че би трябвало да бъдат имунизирани или неотдавна да са се възстановили от болестта. Препоръката обаче не включва наредба за допускане на външни лица единствено с негативни резултати от тест за COVID-19.

Според специалистите, това има смисъл за множеството страни, изключително тези, в които лечебните заведения към момента са прекомерно натоварени, защото неимунизираните хора са по-застрашени от тежко заболяване. Повечето страни изискват пасажерите да бъдат имунизирани, тъй като по този метод те няма да натоварят здравните им системи.

Тестването преди всяко пътешестване обаче е прекомерно неловко и неустойчиво и няма по какъв начин да продължи за дълъг интервал от време. Според здравните експерти, представени от CNBC, пътуването ще бъде доста по-безопасно и дейно, в случай че хората знаят, че просто би трябвало да бъдат имунизирани.

Много страни в Европа към този момент анулираха част от наложителните условия за тестване, в това число Франция, Финландия и Литва.

Други, като Гърция, Португалия, Хърватия и Дания, облекчават даже и условията за имунизация, въпреки че в множеството случаи това важи единствено за пътуващите от Европейски Съюз и Шенгенското пространство, които имат негативен тест или неотдавна са преболедували COVID-19.

Исландия и Норвегия отстраниха съвсем всички ограничавания за пътешестване, свързани с COVID-19 по-рано този месец, което значи, че от пасажерите не се изисква да си вършат проби или да бъдат имунизирани, с цел да влязат, макар че някои правила към момента важат за норвежкия архипелаг Свалбард.

Подобно на Дания, и в двете страни отпадат и вътрешните противоепидемични ограничения, като носене на маски, правила за обществено разграничаване и ограничавания за събития.

Въпреки че Съветът на Европейски Съюз се пробва да координира рестриктивните мерки, свързани с COVID-19 в Европа, неговите рекомендации не са обвързващи за държавите-членки на Европейски Съюз. Затова все още разпоредбите за пътешестване в обособените страни към момента са разнообразни, а това постоянно води до обърквания за пътуващите.

Но като цяло измененията в разпоредбите се движат в една и съща посока - към по-удобна за пътешестване среда с по-малко, а в някои случаи и никакви, ограничавания.

Броят на дневните случаи на COVID-19 в Европа понижа на половина през последния месец - от към 1.7 милиона в края на януари до към 730 000 към 25 февруари, по данни на Ройтерс.

През последните две седмици инфекциите са намалели във всяка огромна европейска страна, с едно изключение - Исландия, където случаите към момента нарастват.

В Европа са доказани общо близо 155 милиона инфектирани и повече от 2 милиона смъртни случая от началото на пандемията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР